Zwolennicy ostrej kuchni uwielbiają eksperymentować i tworzyć kompozycje potraw, które są odskocznią od klasycznych dań polskich. Orientalna kuchnia to potrawy bazujące na mieszankach klasycznych warzyw z dodatkiem bambusa i grzybów mun. Pośród nich nie brakuje również pysznych dań z kurczakiem, otoczonych wiankiem dodatków warzywnych, ryżu czy makaronu sojowego.

Kuchnia orientalna jest prosta i nie wymaga wielkiego doświadczenia w sztuce kulinarnej, a dostępne mieszanki warzyw z serii produktów Proste Historie bardzo ułatwiają sprawę ich przygotowywania. Pośród nich znajdziemy głęboko mrożoną brukselkę, warzywa chińskie na patelnię, zupę krem z żółtych warzyw czy mieszankę chińską z dodatkiem cukinii, grzybów Mun, pędów bambusa i kiełków fasoli Mung. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie lekkiej, wegetariańskiej sałatki orientalnej na bazie warzyw w połączeniu z kaszą kuskus czy ryżem.

W kuchni azjatyckiej odnajdziemy wiele intrygujących przepisów i smacznych potraw, pośród których znajdzie się charakterystyczny dla wschodnich rejonów ramen – tradycyjna zupa japońska, którą można modyfikować ze względu na swoje upodobania. Często podawana jest ona z brukselką, marynowanym jajkiem i kurczakiem.

Daniom kuchni orientalnej i azjatyckiej możemy nadać nieco polskiego akcentu, sięgając np. po pyszne mrożone mieszanki owocowe, które świetnie zdają egzamin w formie domowego kompotu z wiśni, owoców tropikalnych, truskawek czy owoców leśnych. Z pewnością ugaszą one nawet największe pragnienie, jeśli stworzymy ostre kompozycje smakowe.

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube