Dania z bobu przybierają bardzo rozmaite formy. Dużą popularnością cieszą się m.in. przepyszne i łatwe w przygotowaniu zupy z bobu, nadziewane bobem pierogi, puree z bobu zamiast z ziemniaków, wypiekane francuskie pierożki nadziewane bobem czy tartaletki z bobem i boczkiem.

Sałatki z bobem to zakąska, która bardzo dobrze przyjęła się i zadomowiła w kuchni polskiej. Bób wprost idealnie wypada w połączeniu z kuskusem, makaronem i kurczakiem, jajkiem i boczkiem, z serem żółtym lub fetą czy kaszą kuskus i brokułami. Wybór jest ogromny. Dania z bobem doskonale sprawdzą się na lunch czy nawet jako obiad dla osób będących na diecie. Bób to prawdziwa „bomba witaminowo-minerałowa”. Drzemią w nim ogromne pokłady kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witamin A, C, K. W bobie nie brakuje też żelaza, wapnia i magnezu, a zatem… jedz bób na zdrowie!

 Ponieważ poza sezonem trudno jest znaleźć świeży bób, najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po dobrej jakości, głęboko mrożone produkty z serii Proste Historie, w tym po warzywnego króla lata, jakim jest właśnie słoneczny bób. Jego wartości odżywcze, niepowtarzalny smak i uniwersalność sprawiają, że może on być łączony z wieloma różnymi produktami. Doskonałym pomysłem będzie chociażby połączenie bobu z mini marchewką lub dodanie jego do bukietu polskich warzyw.

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube