Brokuł, zwany także kapustą szparagową, to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywo z rodziny kapustowatych. Do teraz tak naprawdę nie wiadomo, jaki rodowód mają brokuły, choć przypuszcza się, że mogą pochodzić z Cypru. Co ciekawe, brokuły nie występują nigdzie na stanowiskach naturalnych. Znane są tylko z uprawy, a ta była szczególnie rozpowszechniona już w starożytnym Rzymie i Grecji. Jaki jest powód tak wielkiej popularności tego warzywa?

Przede wszystkim jest ono niezwykle bogate w liczne witaminy i minerały. Przypisuje mu się wiele właściwości zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe, które wiążą się z obecnością sulforafanu będącego silnym przeciwutleniaczem. Brokuły chronią przed nadciśnieniem, wrzodami, a dodatkowo wspierają funkcjonowanie narządu wzroku. Przy tym wszystkim nie można zapominać o jeszcze jednej ważnej kwestii – brokuły są po prostu smaczne!

Można je przyrządzać na rozmaite sposoby – na parze, dusząc, smażąc, piekąc. Są cennym składnikiem zup, sałatek, mieszanek warzywnych, które doskonale sprawdzą się jako samodzielne warzywa na patelnię czy dodatek do mięs. Dzięki Prostym Historiom możesz mieć smakowite brokuły zawsze pod ręką. Nie tylko wzbogacą one smak Twoich potraw, ale też nadadzą im wyrazistego koloru. Jeśli zaś poszukujesz ciekawych mieszanek warzywnych z dodatkiem brokułów, sięgnij po bukiet 9 warzyw lub królewski bukiet warzyw, w których brokuły grają pierwsze skrzypce!

Ciekawy pomysł na brokuły? Świetnie sprawdzą się one np. jako dodatek do klasycznej zupy jarzynowej, jak też do pysznej i zdrowej zapiekanki warzywnej. Zrób pyszną tartę z kurczakiem, ziemniaczane babeczki czy makaron z sosem i do każdego z tych dań dodaj brokuły – efekt Cię zadziwi! Przepisy na dania z brokułami znajdziesz zarówno w książce kucharskiej, jak i w sieci. Możesz przygotować z nich dania główne, zupy, przystawki.

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube