Nie od dziś burak kojarzy się głównie z takim daniem jak barszcz czerwony. Słusznie, bowiem jest to wyjątkowo pyszna i zdrowa zupa, którą można dodatkowo modyfikować na wiele sposobów w zależności od potrzeb i upodobań kulinarnych. Ale buraki to nie tylko zupa. Sałatka z buraków, zupa krem, buraczane kotleciki, koktajl – to zaledwie część z bardzo wielu pomysłów na to, jak wykorzystać buraki i tym samym zaserwować sobie prawdziwą bombę witaminową. Co kryje się w burakach, jakie mają właściwości?

Buraki są bardzo bogate w witaminę B9, czyli cenny kwas foliowy. Choć powszechnie uważa się, że powinny go przyjmować wyłącznie kobiety w ciąży, jest on niezbędny całej rodzinie – i małym i dużym. Regularne spożywanie buraków obniża ryzyko nadciśnienia, a także reguluje poziom cholesterolu. Barwniki buraka są silnymi przeciwutleniaczami i wspierają cały układ krwionośny, zapobiegając tym samym m.in. wystąpieniu anemii.

Co można stworzyć z buraka? Prawdziwe cuda! Wspomniana zupa krem może być serwowana w formie chłodnika – nadaje się doskonale zarówno na rodzinny obiad, jak i na wystawne przyjęcie. Kotleciki z buraka? Czemu nie! Z dodatkiem kaszy kuskus, świeżego czosnku i sezamu skradną niejedno serce. Koktajl z buraków? Jest naprawdę smaczny i oczywiście zdrowy. Wystarczy dokładnie zmiksować buraki z jogurtem naturalnym i dodać sok z cytryny. Bardziej tradycyjnie? Proste Historie polecają smaczny, sycący barszcz ukraiński. Bogactwo warzyw zachwyca, a smak doprowadza podniebienie do ekstazy.

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube