Potrawy z wołowiny mogą być bardzo różne. My jednak nie musimy sięgać po te najbardziej wykwintne i skomplikowane, aby odkryć wyjątkowy smak tego mięsa. We własnej kuchni z powodzeniem możemy przygotować tradycyjne kotlety wołowe, rolady, gulasz, stek czy pysznego, domowego hamburgera!

Jeśli marzymy o prawdziwym amerykańskim steku, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze wybieramy mięso dobrej jakości – musi być zwarte, w jasnym kolorze, z delikatnymi żyłkami. Przed smażeniem mięso musi uzyskać temperaturę pokojową. Jeśli więc trzymaliśmy steki w lodówce, wyciągamy na około godzinę przed przystąpieniem do smażenia.

Dokładnie osuszamy mięso (np. ręcznikiem papierowym), lekko rozbijamy pięścią lub tłuczkiem (nie za mocno!) i delikatnie smarujemy oliwą. Istotne jest to, że prawdziwe steki smażymy bez dodatku oleju na patelni. Możemy przyprawić mięso solą i pieprzem. Steki kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy na każdej ze stron nie dłużej niż po 3,5 minuty, bo inaczej mięso będzie bardzo twarde. Po zdjęciu z patelni stek przykrywamy folią, możemy położyć na niego odrobinę masła i pozostawiamy na kilka minut.

Tak przygotowane mięso wymaga specjalnej oprawy. Warto więc sięgnąć po PROSTE HISTORIE i podać stek np. w otoczeniu specjalnie skomponowanej mieszanki warzyw na patelnię, ze złocistymi frytkami lub ziemniaczanymi talarkami. 

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube