Wigilia dla zapracowanych

Kto nie wraca we wspomnieniach do wigilii z dzieciństwa i suto zastawionego stołu z obowiązkowymi dwunastoma potrawami? Dziś – praca i codzienne obowiązki – często uniemożliwiają poświęcanie długich godzin na przygotowania w kuchni. Jeżeli w tym roku ty urządzasz rodzinne święta – sięgnij po wsparcie.

Jeśli wybierzesz – przynajmniej niektóre – gotowe, mrożone produkty, przyrządzane według tradycyjnych receptur, wyłącznie z polskich składników, bez dodatku konserwantów i polepszaczy smaku – zachowasz ducha świąt i wszystkie cudowne smaki i aromaty, które budują nastrój Bożego Narodzenia. Dzięi Prostym Historiom masz do dyspozycji pierogi z kapustą i grzybami, uszka, zupę grzybową i wiele innych pyszności. Czas zaoszczędzony w kuchni spędź z bliskimi – rozmawiaj, śmiej się, wspominaj.


Wigilijny barszcz czy zupa grzybowa?

Od czego zacząć? Jeśli masz zakwas – przygotuj barszcz. Przyda ci się włoszczyzna – możesz sięgnąć po mrożoną, już obraną i gotową do obróbki termicznej, w której kryją się wszystkie cenne witaminy i minerały. Zalej ją kilkoma litrami wody źródlanej, dodaj cebulę, pokrojone buraki ćwikłowe i wonne przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu i – jeśli lubisz – nieco suszonych ziół. Gotuj wywar na małym ogniu – niech wszystkie aromaty przenikają się i tworzą idealną kompozycję. W drugim garnku powoli gotuj susz grzybowy z niewielką ilością wody. Co dalej? Przecedź wywar buraczany, połącz go z grzybowym, dolej zakwas buraczany i chwilę gotuj. Gdy zestawisz z palnika – pora na kropkę nad i – ostatnie przyprawy, dzięki którym wigilijny barszcz ma szczególny smak: sól, pieprz, odrobina cukru i soku z cytryny. Rozgniecione ząbki czosnku, dodane na koniec, wprowadzą intensywniejszą nutę.

Gotowe, mrożone i przepyszne uszka z kapustą i grzybami już czekają. Wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek i wyjąć po kilku minutach – pięknie prezentują się na tle głębokiej czerwieni barszczu w białej, porcelanowej wazie.

Jeśli na przygotowanie świątecznej zupy została ci dosłownie chwila – wybierz smaczną, mrożoną zupę grzybową, która idealnie komponuje się z uszkami i zauroczy podniebienia wszystkich gości – bez wyjątku.


Świąteczne potrawy – na zimno i na ciepło

Mrożona włoszczyzna pomoże również przyrządzić świąteczną rybę po grecku – rozmroź filety, podziel je na części, dodaj szczyptę soli, pieprzu i skrop cytryną. Możesz zdecydować się też na odrobinę suszonego majeranku. Mięso obtocz w mące i obsmaż na oleju lub oliwie z oliwek. Potem obsmaż podgotowaną włoszczyznę i cebulę i pozwól warzywom gotować się z odrobiną wody. Pora na ostatnie szlify: wzbogać danie koncentratem pomidorowym, połącz z rybą, dolej zawiesinę wody z mąką i gotowe. Zastanów się, jak podasz przysmak – na zimno czy na ciepło?

Nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia bez półmiska wypełnionego po brzegi domowymi pierogami z kapustą i grzybami? Wyręcz się doskonałymi mrożonkami i – wspólnie z bliskimi – ciesz się ich tradycyjnym, zniewalającym smakiem.


Odrobina słodyczy…

Dla domowników, zwłaszcza tych najmłodszych, na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości – w bożonarodzeniową tradycję wpisują się kutia, makowiec, piernik i oczywiście kompot z suszu, który przyrządza się tylko raz w roku. Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez karpia – możesz serwować go na wiele sposobów: smażony, w galarecie, w sałatce...

Kiedy wszystko już gotowe, stół nakryty śnieżnobiałym, lnianym obrusem, a prezenty ukryte pod choinką, pozostaje – wspólnie z najbliższymi – wpatrywać się w niebo, czekać na pierwszą gwiazdkę i przypomnieć sobie wszystko, co w tym czasie ważne.

Proste Historie
POMYSŁ NA PRZEPIS
Facebook
Youtube