Proste Historie
Chrupiący KALAFIOR
Warzywa i mieszanki warzywne

Chrupiący KALAFIOR

Chrupiący kalafior to lekki i dietetyczny dodatek do dań głównych, zup warzywnych i zup kremów. Ma delikatny, ale charakterystyczny smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można go opiekać, gotować i dodawać do potraw duszonych – za każdym razem smakuje rewelacyjnie!  

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: różyczki kalafiora (100%). Produkt może zawierać seler. Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 150 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 102 kJ / 24 kcal 153 kJ / 37 kcal 2%
Tłuszcz 0,2 g 0,3 g <1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,03 g 0,05 g <1%
Węglowodany 2,3 g 3,5 g 1%
w tym cukry 0,2 g 0,3 g <1%
Białko 2,2 g 3,3 g 7%
Sól 0,05 g 0,08 g 1%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Kalafior wyjąć z opakowania i wrzucić do około 1,5 litra gotującej się,
osolonej wody z dodatkiem łyżki masła.

2

Następnie kalafior delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Gotować na wolnym
ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić.

3

Gotowy kalafior można polać roztopionym masłem z bułką tartą.

  • Inspiracje

    Kalafior po polsku

    Ugotowane różyczki  polej maślaną bułką tartą, posyp gotowanym jajkiem i szczypiorkiem

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym

    Sparzonego kalafiora podaj z sosem z sera pleśniowego i posyp orzechami włoskimi

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Pieczone warzywa do mięsa

    Warzywa z piekarnika podaj jako dodatek do świątecznej pieczeni lub pieczonej białej kiełbasy. 

    czytaj więcej
Facebook
Youtube