Proste Historie
KLUSKI ŚLĄSKIE z dziurką
Kluski

KLUSKI ŚLĄSKIE z dziurką

Klasyka polskiej kuchni w kilka chwil może pojawić się na twoim stole. Kluski śląskie z dziurką pysznie smakują z sosem grzybowym i ciemnym mięsem, na przykład wieprzowiną lub dziczyzną. Miękkie, aksamitne, gotowe w mgnieniu oka – każdy się na nie skusi!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: woda, ziemniaki (26%), skrobia ziemniaczana (22%), płatki ziemniaczane (14%), mąka
pszenna, sól, kurkuma. Mogą zawierać mleko, seler i soję.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna  690 kJ / 163 kcal 1552 kJ / 366 kcal    18% 
 Tłuszcz  0,7 g 1,6 g   2%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,1 g 0,2 g   1%
 Węglowodany  35,7 g 80,3 g    31% 
 w tym cukry  0,3 g 0,7 g   1%
 Białko  2,4 g  5,4 g  11%
 Sól  0,6 g 1,4 g   23%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

1

Zamrożone pyzy wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki oleju.

2

Następnie pyzy delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 3 minutach.

3

Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych
warzyw.

  • Inspiracje

    Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Kluski śląskie w słodkim sosie grzybowym

    Podsmażone podgrzybki, cebulę i boczek wymieszaj z karmelem i wołowym bulionem

    czytaj więcej
Facebook
Youtube