Proste Historie
KLUSKI ŚLĄSKIE z mięsem
Kluski

KLUSKI ŚLĄSKIE z mięsem

Kluski śląskie z mięsem to połączenie miękkiego, rozpływającego się w ustach ciasta z dobrze przyprawionym mięsem. Idealny przepis na pożywny, rodzinny obiad. Wystarczy dodać kruchą sałatę i pyszny posiłek gotowy!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki (30%), woda, skrobia ziemniaczana (19%), mięso wieprzowe (5%), płatki
ziemniaczane (5%), mąka pszenna, białko sojowe, cebula, włoszczyzna (por, marchew,
pietruszka, seler), mięso wołowe (0,7%), sól, tłuszcz wieprzowy, błonnik pszenny, przyprawy
(zawierają seler), cebula smażona (cebula, olej palmowy, mąka pszenna, sól), kurkuma.
Mogą zawierać mleko. Zawartość nadzienia: 19%

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna  727 kJ / 172 kcal 1638 kJ / 388 kcal    19% 
 Tłuszcz  3,5 g 7,9 g   11%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,7 g 1,6 g   8%
 Węglowodany  30,7 g 69,1 g    27% 
 w tym cukry  0,3 g 0,7 g   1%
 Białko  3,4 g  7,7 g  15%
 Sól  0,68 g 1,5 g   26%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby

1

Zamrożone kluski wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki oleju.

2

Następnie kluski delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 4-5 minutach.

3

Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych
warzyw.

  • Inspiracje

    Kluski śląskie z mięsem w sosie pieczarkowym

    Podsmaż pieczarki z porem, podlej białym winem, bulionem i dodaj estragonu

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Kluski śląskie z mięsem i paprykowym dipem

    Zmiksuj marynowaną paprykę z chlebem, oliwą i czosnkiem - odśwież sosem smak klusek.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube