Proste Historie
KNEDLE z jagodami
Knedle

KNEDLE z jagodami

Tradycyjne knedle wprost z babcinej kuchni… pulchne, pyszne, z miękkim ciastem ziemniaczanym i wybornym nadzieniem. Pachnące leśnymi, polskimi jagodami knedle to wyjątkowo kusząca propozycja na domowy obiad. Gotowe w kilka minut, rozpływają się w ustach i przywołują myśl o letnich skarbach natury.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki (25%), woda, skrobia ziemniaczana (20%), jagody (11%), mąka pszenna, płatki ziemniaczane (5%), aronia, cukier, skrobie modyfikowane, sól. Zawartość nadzienia: 20%.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna  709 kJ / 167 kcal 1597 kJ / 377 kcal    19% 
 Tłuszcz  0,7 g 1,6 g   2%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,1 g 0,2 g   1%
 Węglowodany  36,9 g 83,0 g    32% 
 w tym cukry  2,7 g 6,1 g   7%
 Białko  2,2 g  5,0 g  10%
 Sól  0,54 g 1,2 g   20%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produ

1

Zamrożone knedle wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki oleju.

2

Następnie knedle delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 6-7 minutach.

3

Gotową potrawę można polać śmietaną lub jogurtem i posypać cukrem.

 

  • Inspiracje

    Knedle z jagodami i sosem serowym

    Ubij mielony ser z wanilią, cukrem pudrem i śmietaną 36%, następnie podaj z knedlami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Knedle jagodowe z letnią sałatką

    Maliny, truskawki, poziomki i jagody wymieszaj z cukrem pudrem, listkami melisy, skórką cytryny, następnie posyp knedle

    czytaj więcej
Facebook
Youtube