Proste Historie
LENIWE kluski
Leniwe

LENIWE kluski

Sekretne przepisy na miękkie ciasto i jedyny w swoim rodzaju, serowy smak, znały babcie i mamy. Dziś smak domowych, leniwych klusek może nam towarzyszyć na co dzień. W kilka chwil, w wodzie, na patelni lub frytkownicy, można przygotować kluseczki z najwyższej jakości białego sera (aż 35% słodkiego twarogu w cieście), które doskonale smakują z cukrem i cynamonem, śmietaną lub owocami.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ser twarogowy półtłusty (35%), woda, mąka pszenna, płatki ziemniaczane (15%), cukier, sól.
Mogą zawierać soję i seler.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna 759 kJ / 182 kcal  1708 kJ / 410 kcal   21% 
 Tłuszcz 2,3 g 5,2 g  7%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g 2,5 g   13%
 Węglowodany  29,3 g 65,9 g    25% 
 w tym cukry  7,9 g 17,8 g   20%
 Białko  9,5 g  21,4 g 43%
 Sól  0,44 g 0,99 g   17%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby

W GARNKU. Zamrożone kluski wyjąć z opakowania i wrzucić
do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. 
Następnie kluski delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna.
Gotować na wolnym ogniu około 4 minut.

NA PATELNI. Porcję zamrożonych klusek rozłożyć na patelni z cienką
warstwą mocno rozgrzanego oleju. Smażyć z obu stron,
do zarumienienia ciasta około 4 minut, bez wcześniejszego gotowania.

W GŁĘBOKIM OLEJU. Porcję zamrożonych klusek wrzucić na głęboki olej podgrzany
uprzednio do temperatury 170°C. Smażyć około 3 minut, do uzyskania złocistego koloru.

  • Inspiracje

    Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną

    Jabłka upraż na gęsty gorący mus, ułóż na nim kluski i polej śmietaną.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Krem waniliowy z kluskami i malinami

    Z mleka, śmietanki, jajek i wanilii ukręć krem, zatop w nim gorące kluski i posyp je malinami.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube