Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          LENIWE kluski

          Opis

          Sekretne przepisy na miękkie ciasto i jedyny w swoim rodzaju, serowy smak, znały babcie i mamy. Dziś smak domowych, leniwych klusek może nam towarzyszyć na co dzień. W kilka chwil, w wodzie, na patelni lub frytkownicy, można przygotować kluseczki z najwyższej jakości białego sera (aż 35% słodkiego twarogu w cieście), które doskonale smakują z cukrem i cynamonem, śmietaną lub owocami.

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ser twarogowy półtłusty (35%), woda, suszone ziemniaki (15%), mąka pszenna, cukier, sól.
          Mogą zawierać soję i seler.

          Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
          na porcje
          Wartość energetyczna 759 kJ / 182 kcal 1708 kJ / 410 kcal 21%
          Tłuszcz 2,3 g 5,2 g 7%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g 2,5 g 13%
          Węglowodany 29 g 65 g 25%
          w tym cukry 7,9 g 18 g 20%
          Białko 9,5 g 21 g 42%
          Sól 0,44 g 0,99 g 17%

           

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

          W GARNKU. Zamrożone kluski wyjmij z opakowania i wrzuć do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Następnie kluski delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna. Gotuj na wolnym ogniu około 4 minut.
          NA PATELNI. Porcję zamrożonych klusek rozłóż na patelni z cienką warstwą mocno rozgrzanego oleju. Smaż z obu stron, do zarumienienia ciasta około 4 minut, bez wcześniejszego gotowania.
          W GŁĘBOKIM OLEJU. Porcję zamrożonych klusek wrzuć na głęboki olej podgrzany uprzednio do temperatury 170°C. Smaż około 3 minut, do uzyskania złocistego koloru.

           

          Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu.

          Ciekawostki produktowe

          Produkty powiązane