Proste Historie
PYZY Z MIĘSEM
Pyzy

PYZY Z MIĘSEM

Rodzima kuchnia jest prosta i pyszna, a pyzy z mięsem są jednym z kultowych dań. Mięciutkie kuleczki z polskich ziemniaków z farszem wieprzowo–wołowym, włoszczyzną i przyprawami to bardzo smakowita propozycja na drugie danie. Łatwe w przygotowaniu pyzy będą smakować każdemu, kto ceni proste i niezapomniane smaki!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki (42%), woda, skrobia ziemniaczana (13%), grys ziemniaczany (6%), mięso
wieprzowe (5%), białko sojowe, cebula, płatki ziemniaczane, włoszczyzna (marchew, por, seler,
pietruszka), mąka pszenna, mięso wołowe (0,7%), sól, tłuszcz wieprzowy, błonnik pszenny,
przyprawy (zawieraja seler), cebula smażona (cebula, olej palmowy, mąka pszenna, sól). Mogą
zawierać mleko. Zawartość nadzienia: 20%

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna  667 kJ / 158 kcal 1505 kJ / 357 kcal    18% 
 Tłuszcz  3,4 g 7,7 g   11%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,7 g 1,6 g   8%
 Węglowodany  23,4 g 61,7 g    24% 
 w tym cukry  0,4 g 0,9 g   1%
 Białko  3,4 g  7,7 g  15%
 Sól  1,2 g 2,7 g   45%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

1

Zamrożone pyzy wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki oleju.

2

Następnie pyzy delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 5-7 minutach.

3

Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych
warzyw.

  • Inspiracje

    Smażone pyzy z musem chrzanowo-jabłkowym

    Podsmaż przekrojone pyzy na chrupiąco i nałóż sos z jabłek i chrzanu

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym

    Ugotuj pyzy i podaj je z sosem z cebuli, kiełbasy i czerwonego wina.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Pyzy w duszonej młodej kapuście

    Posiekaną kapustę uduś z dodatkiem boczku, kopru, cebuli i nałóż na ugotowane pyzy.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube