Proste Historie
PYZY ZIEMNIACZANE
Pyzy

PYZY ZIEMNIACZANE

Pyzy ziemniaczane to prosta i przepyszna alternatywna dla tradycyjnych ziemniaków. Delikatne w smaku, doskonale komponują się z wyrazistymi sosami, na przykład ziołowym bądź paprykowym. Gotowe w kilka minut, dopełnią smak każdego mięsa, dlatego warto mieć je zawsze w zamrażalniku.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ziemniaki (60%), woda, skrobia ziemniaczana (14%), grys ziemniaczany (10%), sól,
mąka pszenna, kurkuma. Mogą zawierać mleko, seler i soję.

 Wartość odżywcza produktu  w 100 g  w porcji 225 g  % RWS*
na porcje
 Wartość energetyczna  658 kJ / 153 kcal 1447 kJ / 349 kcal    17% 
 Tłuszcz  0,5 g 1,1 g   2%
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,1 g 0,2 g   1%
 Węglowodany  34,1 g 76,7 g    30% 
 w tym cukry  0,3 g 0,7 g   1%
 Białko  2,5 g  5,6 g  11%
 Sól  1,2 g 2,7 g   45%

* Referencyjna wartość spozycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowanych porcji produktu.

1

Zamrożone pyzy wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki oleju.

2

Następnie pyzy delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu na
powierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 7-8 minutach.

3

Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innych
warzyw.

  • Inspiracje

    Pyzy w sosie brokułowym

    Zmiksuj ugotowane brokuły w śmietanie z dodatkiem czosnku

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

    Startą czerwoną kapustę podduś na słodko z żurawiną, boczkiem i podaj z pyzami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Pyzy ziemniaczane z serem i skwarkami

    Ugotowane pyzy polej zrumienioną słoniną, posyp białym serem i szczypiorkiem.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube