Proste Historie
USZKA z grzybami
Uszka

USZKA z grzybami

Uszka z grzybami to wspaniały dodatek do klarownych zup na bulionie, na przykład czerwonego barszczu lub kremowej grzybowej. Miękkie, delikatne ciasto, a w nim… leśne aromaty polskich borowików i pieczarek. Prosto, tradycyjnie i przede wszystkim pysznie!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ciasto: mąka pszenna, woda, semolina (11%) (z pszenicy Amber Durum), sól, olej rzepakowy, jaja w proszku, kurkuma; nadzienie: pieczarki (80%), bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), błonnik pszenny, sól, tłuszcz wieprzowy, borowik szlachetny suszony (0,3%), pieprz.
Mogą zawierać mleko, soję i seler. Zawartość nadzienia: 26%.

Wartość odżywcza produktu w 100 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 823 kJ / 197 kcal 10%
Tłuszcz 1,3 g 2%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 2%
Węglowodany 37,1 g 14%
w tym cukry 1,5 g 2%
Białko 6,6 g 13%
Sól 1,0 g 17%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 300 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Do około 2 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucić zamrożone uszka.

2

Po wypłynięciu na powierzchnię gotować około 6-8 minut, nie dopuszczając do
intensywnego wrzenia wody.

3

Gotowe uszka podawać z barszczem lub jako samodzielne danie. Mogą też
służyć jako baza do sałatek.

  • Inspiracje

    Uszka z grzybami z duszonymi brokułami i boczkiem

    Podduś brokuły na patelni z dodatkiem boczku i ugotowanych uszek z grzybami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Uszka z grzybami po kantońsku

    Podaj gorące uszka w sosie sojowo imbirowym i posyp chrupiącymi warzywami

    czytaj więcej
Facebook
Youtube