Proste Historie
USZKA z kapustą i grzybami
Uszka

USZKA z kapustą i grzybami

Rozpływające się w ustach uszka z kapustą i grzybami to idealny dodatek na przykład do czerwonego barszczu. Idealne dla osób ceniących tradycyjne smaki. Połączenie charakterystycznej polskiej kapusty kiszonej i szlachetnych borowików, z dodatkiem aromatycznych przypraw i cebulki, to klasyka w najlepszym wydaniu!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ciasto: mąka pszenna, woda, semolina (11%) (z pszenicy Amber Durum), sól, olej rzepakowy, jaja w proszku, kurkuma; nadzienie: kapusta kiszona (65%) (kapusta biała, sól), błonnik pszenny, pieczarki (9%), podgrzybek brunatny (3%), cebula smażona (cebula, olej palmowy, mąka pszenna, sól), płatki ziemniaczane, sól, borowik szlachetny suszony (1%), przyprawy, aromat.
Mogą zawierać mleko, soję i seler. Zawartość nadzienia: 26%.
Wartość odżywcza produktu w 100 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 913 kJ / 216 kcal 11%
Tłuszcz 1,6 g 2%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g 4%
Węglowodany 40,5 g 16%
w tym cukry 2,5 g 3%
Białko 6,7 g 13%
Sól 1,1 g 18%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 300 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Do około 2 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucić zamrożone uszka.

2

Po wypłynięciu na powierzchnię gotować około 6-8 minut, nie dopuszczając do
intensywnego wrzenia wody.

3

Gotowe uszka podawać z barszczem lub jako samodzielne danie. Mogą też
służyć jako baza do sałatek.

  • Inspiracje

    Uszka w sosie myśliwskim z suszoną śliwką

    Z pieczarek, białego wina, miodu i suszonej śliwki przygotuj wyjątkowy sos do uszek

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Szybka zupa grzybowa z uszkami

    Ugotuj zupę na świeżych grzybach z dodatkiem dymki i serwuj z uszkami

    czytaj więcej
Facebook
Youtube