Proste Historie
USZKA z mięsem
Uszka

USZKA z mięsem

Delikatne ciasto skrywające dobrze doprawione mięso – oto tajemnica wyśmienitych uszek z mięsem. Ich lepienie jest bardzo pracochłonne, dlatego warto sięgnąć po proste i niezawodne rozwiązania. Gotowe uszka z soczystym polskim mięsem wołowym, to gwarancja kulinarnego siódmego nieba…

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: ciasto: mąka pszenna, woda, semolina (11%) (z pszenicy Amber Durum), sól, olej rzepakowy, jaja w proszku, kurkuma; nadzienie: mięso wołowe (31%), woda, odtłuszczona mąka sojowa, cebula, przyprawy, sól, skrobia modyfikowana.
Mogą zawierać mleko, seler i gorczycę. Zawartość nadzienia: 26%.

Wartość odżywcza produktu w 100 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 892 kJ / 213 kcal 11%
Tłuszcz 3,4 g 5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 5%
Węglowodany 35,6 g 14%
w tym cukry 1,6 g 2%
Białko 8,5 g 17%
Sól 0,81 g 14%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 300 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Do około 2 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucić zamrożone uszka.

2

Po wypłynięciu na powierzchnię gotować około 6-8 minut, nie dopuszczając do
intensywnego wrzenia wody.

3

Gotowe uszka podawać z barszczem lub jako samodzielne danie. Mogą też
służyć jako baza do sałatek.

  • Inspiracje

    Uszka z mięsem zapiekane w beszamelu

    Polej uszka duszonymi pomidorami, beszamelem i zapiecz w piekarniku

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Bulion czosnkowy z uszkami

    Klasycznym rosołem zalej podsmażony czosnek z pietruszką i serwuj z ugotowanymi uszkami

    czytaj więcej
Facebook
Youtube