Proste Historie
SZPINAK liście
Warzywa i mieszanki warzywne

SZPINAK liście

Liście szpinaku to bardzo zdrowa zieleń na talerzu! To uniwersalne warzywo – można dodawać je do sałatek, mięs czy nadziewać nimi mięsne kieszonki i zrazy. Odpowiednio doprawiony, zyskuje wyrazisty, intrygujący smak – ze szpinakiem naprawdę warto się zaprzyjaźnić.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: szpinak liście (100%). Produkt może zawierać seler. Kraj pochodzenia: P – Polska, B – Belgia, H – Holandia (kod podany w prawym dolnym rogu
opakowania).
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 150 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 79 kJ / 19 kcal 120 kJ / 29 kcal 1%
Tłuszcz 0,4 g 0,6 g 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g 0,06 g <1%
Węglowodany 0,4 g 0,6 g <1%
w tym cukry 0,2 g 0,3 g <1%
Białko 2,3 g 3,5 g 7%
Sól 0,05 g 0,08 g 1%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Szpinak w porcjach wyjąć z opakowania. Łyżkę masłą lub oliwy z oliwek
rozgrzać w garnku lub na patelni, dodać szpinak.

2

Produkt podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia szpinaku, często mieszając. Doprawić
solą i pieprzem według uznania i dusić pod przykryciem około 10 minut.

3

Gotowy szpinak można podać na wiele sposobów, np. ze śmietaną z nutką aromatycznego
czosnku

  • Inspiracje

    Śniadaniowe jajka ze szpinakiem i śmietaną

    Ugotuj jajka i zapiecz je w szpinakowym sosie

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Naleśniki z farszem szpinakowym

    Podsmaż na maśle szpinak z rodzynkami, twarogiem, curry i nałóż do naleśników

    czytaj więcej
Facebook
Youtube