Proste Historie
Dojrzała DYNIA
Warzywa i mieszanki warzywne

Dojrzała DYNIA

Słoneczna, dojrzała dynia ma niepowtarzalny smak i jest znakomitym akcentem w wielu daniach. Pasuje zarówno do mięs, zup warzywnych i kremów, jak i kolorowych sałatek. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: dynia (100%). Produkt może zawierać seler. Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 150 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 139 kJ / 33 kcal 212 kJ / 51 kcal 3%
Tłuszcz 0,3 g 0,5 g 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,06 g 0,09 g <1%
Węglowodany 4,9 g 7,4 g 3%
w tym cukry 2,1 g 3,2 g 4%
Białko 1,3 g 2,0 g 4%
Sól 0,01 g 0,02 g <1%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Dynię wyjąć z opakowania i wrzucić do około 1,5 litra gotującej się, osolonej
wody z dodatkiem łyżki masła.

2

Następnie dynię delikatnie przemieszać, aby nie przylegała do dna. Gotować na wolnym ogniu
około 5-7 minut. Po ugotowaniu odcedzić.

3

Gotową dynię można wykorzystać do przyrządzenia zup kremów, sosów, zapiekanek i ciast.

  • Inspiracje

    Zupa krem rozgrzewająca

    Zmiksuj dynię na gładki krem z dodatkiem pomarańczy, imbiru i kminu rzymskiego

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Kuskus z dynią i oscypkiem

    Puree z dyni wymieszaj z kuskusem, wędzonym serem i zapiecz

    czytaj więcej
Facebook
Youtube