Proste Historie
WŁOSZCZYZNA cięta
Warzywa i mieszanki warzywne

WŁOSZCZYZNA cięta

Włoszczyzna w kuchni jest po prostu niezastąpiona! Wzbogaca smak tradycyjnych zup, na przykład rosołu lub pomidorowej. Nada też warzywny aromat i podkreśli wyraziste nuty pieczonych mięs i ryb. Włoszczyznę warto mieć zawsze w zamrażalniku – ta klasyczna kompozycja warzyw pasuje do większości potraw polskiej kuchni.

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, pietruszka, seler, por.
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 225 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 140 kJ / 33 kcal 317 kJ / 76 kcal 4%
Tłuszcz 0,3 g 0,7 g 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g 0,09 g <1%
Węglowodany 4,2 g 9,5 g 4%
w tym cukry 2,2 g 5,0 g 6%
Białko 1,6 g 3,6 g 7%
Sól 0,16 g 0,34 g 6%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Włoszczyznę wyjąć z opakowania i wrzucić do około 1,5 litra
gotującej się, osolonej wody. Dodać bulion.

2

Następnie warzywa delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Gotować na wolnym
ogniu około 15-20 minut.

3

Na bazie gotowego wywaru można przygotować ulubioną zupę.

  • Inspiracje

    Zupa jarzynowa na bogato

    Ugotuj wywar na wędzonym kawałku boczku, dodaj kaszy mazurskiej i obrany bób.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Śledzie w piklowanych warzywach

    Uprażoną włoszczyznę na patelni zalej octową marynatą i podaj ze śledziami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Barszcz biały z warzywami

    Na talerzu ułożyć porcję warzyw, kiełbasy i cząstki jajka, zalej gorącym białym barszczem.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Gwiazda w warzywach lśniąca

    Czyli klasyczna ryba z warzywami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Świąteczna pora selera

    Seler w algach z warzywami

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Zimowe rumieńce

    Warzywna uczta z ciecierzycą i dorszem

    czytaj więcej
Facebook
Youtube