Proste Historie
GROCHÓWKA z wędzonką
Zupy

GROCHÓWKA z wędzonką

Jedna z najbardziej kultowych polskich zup jest nie tylko pyszna, lecz także pracochłonna. Jednak już teraz smakiem domowej grochówki można się cieszyć, kiedy przyjdzie na nią ochota. Naturalne składniki, warzywa, wędzony boczek i polski groch gwarantują pyszny, treściwy obiad, doskonały dla fanów tradycyjnych, polskich smaków. 


Produkt głęboko mrożony.

Składniki: warzywa  w zmiennych proporcjach 94% (groch 49%, ziemniaki, marchew, por, seler); boczek wędzony (5%) (boczek wieprzowy, sól, ekstrakty przypraw); mieszanka przyprawowa 1% (sól, aromat, cebula, majeranek (14%), czosnek, olej rzepakowy).
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 150 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 547 kJ / 130 kcal 821 kJ / 195 kcal 10%
Tłuszcz 2,1 g 3,2 g 5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g 1,2 g 6%
Węglowodany 17,3 g 26,0 g 10%
w tym cukry 1,1 g 1,7 g 2%
Błonnik 4,3 g 6,5 g -
Białko 8,2 g 12,3 g 25%
Sól 0,07 g 0,11 g 2%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Grochówkę z wędzonką (po uprzednim wyjęciu z opakowania saszetki z przyprawą) wsypać do około 1 litra gotującego się bulionu.

2

Gotować około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. 

3

Pod koniec gotowania zupę doprawić przyprawą z saszetki dołączonej do opakowania.

  • Inspiracje

    Zupa grochowa na ostro

    Do gotującej się zupy dodaj podsmażoną pikantną kiełbasę i puszkę pomidorów.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Zupa kokosowa z kurczakiem i grochem

    Zupę grochową wrzuć do wywaru z piersi kurczaka, piersi pokrój, dodaj kurkumę oraz imbir i połącz z mlekiem kokosowym.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube