Proste Historie
Proste Historie

Wojciech Mann poza muzyką zna się na opowieściach...

A jednymi z tych, które najbardziej kocha to te domowe  - ciepłe, proste historie. Mama Pana Wojciecha, była znakomitą gospodynią, która często w ramach domowego rytuału stosowała w czasie gotowania zasadę parzystości. Zgodnie z tą maksymą, w kolejności obiad musiał bezwzględnie składać się z bagatela czterech dań. Za to liczba pierogów nie spadała poniżej sześciu. Ba! Pan Wojciech zawsze był w stanie namówić ją do nałożenia minimum ośmiu.
Jeśli zatem chcesz dowiedzieć się, jaka tajemnica tkwi w przygotowaniu znakomitych pierogów z mięsem to…

Proste Historie

Przeddeserek, czyli jak podwójnie osłodzić deserek.

Wiecie, jaki był sekret przygotowania tajemniczo brzmiącego “przeddeserku”?
Najlepiej posłuchać historii mamy Pana Wojciecha Manna. Zupa, danie główne,
deser – to jakby nie liczyć  3 dania. Jeśli zatem chcemy zamienić ten przepis
na parzyście poprawny, wystarczy idąc tropem tajemnic kuchni mamy Pana Wojciecha,
podzielić przepis na deser i przeddeserek. Prosta, kuchenna numerologia,
o której posłuchać możecie tutaj:

Proste Historie
Proste Historie

PRZEPIS NA PRZEDDESEREK

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

50dkg maki
25 dkg masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ziarenka z laski wanilii
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

Na owocową masę:

2 opakowania Słodkich Truskawek Proste Historie
4 łyżki cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki zimnej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Prace nad przeddeserkiem i deserem zaczynamy od przesmażenia truskawek z cukrem. Gdy truskawki nieco zgęstnieją dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną uprzednio z wodą.

Z pozostałych składników zagniatamy ciasto.

Z wyrobionego ciasta oddzielamy 1/5 i to przeznaczamy na przeddeserek, a resztę na deser. Każdą porcję dzielimy na dwie równe części: połowa idzie do lodówki, druga połowa do wałkowania (na grubość 1 cm). Małą tartaletkę wylepiamy małym krążkiem rozwałkowanego ciasta, a dużą dużym. Obie podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 oC. Na podpieczone ciasto kładziemy przesmażone truskawki. Ciasto z lodówki wałkujemy cienko, kroimy w wąskie paski i układamy w kratkę. Kratkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Całość piec 20 minut w 180oC.

Przeddeserek podajemy zawsze przed obiadem. :)

Proste Historie

Przepisy na bazie naszych produktów

Nawet w spokojnym świecie Prostych Historii od czasu do czasu pojawiają się informacje warte przytoczenia, dlatego będziemy je wyławiać z wartkiego nurtu doniesień i prezentować na naszej stronie.

Proste Historie

Zapraszamy do udziału w konkursie na naszym Facebook’u.

Na naszym profilu trwa konkurs, w którym możecie wygrać gadżety Prostych Historii.
W tym tygodniu napiszcie o ciekawyh lub ekscentrycznych obyczajach dotyczących drugiego dania.
Na odpowiedzi umieszczone pod postem konkursowym czekamy do 21 listopada do 23:59.

czytaj więcej
Facebook
Youtube