Skip to main content
1
Blog

Seler – właściwości odżywcze i zdrowotne

By 5 stycznia 2017 3 czerwca, 2020 Brak komentarzy
Seler - właściwości odżywcze i zdrowotne

Kariera selera
Choć jest uprawiany od 2000 lat, seler trafił na nasze ziemie razem z włoskimi imigrantami dopiero w średniowieczu. Początkowo Polacy niechętnie skłaniali się ku wyszukanym i lekkim daniom kuchni śródziemnomorskiej. Obyczajów tych nie udało się zmienić nawet królowej Bonie, która była najsławniejszą przyjaciółką warzyw. Jej mąż Zygmunt Stary utrzymywał nawet osobną kuchnię, która dostarczała dla jego dworu tradycyjne polskie potrawy.
W starożytności liśćmi selera przyozdabiano domy i robiono z nich wieńce dla zwycięzców greckich olimpiad. Był symbolem szczęścia, siły i witalności. Być może dlatego uważano go za skuteczny środek na poprawę potencji. Wierzenia te nie odbiegają daleko od prawdy. Seler ma bardzo wiele wartości odżywczych. Znajdziesz w nim między innymi witaminy z grupy B oraz C, E i PP, potas, cynk, wapń, kwas foliowy i fosfor. Za to liczy niewiele kalorii, bo 100 g selera korzeniowego zawiera ich około 40, a naciowego tylko 7. Dzięki swoim właściwościom leczniczym seler ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm: obniża ciśnienie krwi i wzmacnia układ immunologiczny oraz oddechowy, uspokaja, chroni przed działaniem wolnych rodników, działa oczyszczająco oraz pobudza przemianę materii, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako stały element diet, także tych odchudzających. Znajomość z selerem na pewno wyjdzie ci na zdrowie.

Seler w kuchni
Najbardziej popularny w naszej kuchni jest seler korzeniowy, który wchodzi w skład wykorzystywanej do gotowania zup włoszczyzny. Wystarczy jednak rozwinąć wyobraźnię. Przygotuj mieszankę warzyw, a jeżeli nie masz czasu, sięgnij na przykład po gotowy Bukiet 9 warzyw PROSTYCH HISTORII. Smaczny, idealnie pokrojony i zawsze w zasięgu ręki. Ugotuj warzywa, zmiksuj, a otrzymasz pyszny krem z warzyw, który zachwyci twoją rodzinę. Ugotowane warzywa możesz też połączyć z kaszą kuskus. Taki prosty posiłek jest ciekawym urozmaiceniem menu, a co najważniejsze, korzystając z mrożonych mieszanek, możesz go przyrządzić o każdej porze roku.
Rzadszym gościem w naszej lodówce jest seler naciowy. A niesłusznie, ponieważ równie długo zachowuje świeżość, jest smaczny i znakomicie nadaje się do przyrządzania sałatek, jako dodatek do dipów oraz ciepłych dań. Jeżeli jesteś wegetarianinem koniecznie włącz go do swojej diety. Drobno pokrojony seler naciowy wystarczy udusić z zieloną soczewicą i bulionem, doprawić rozmarynem, a otrzymasz pyszny, bogaty w witaminy i minerały posiłek. Nie zapominaj też o naci selera. Jest równie zdrowa co natka pietruszki i można ją wykorzystywać zarówno do przybrania kanapek, sałatek oraz jako przyprawę do dań ciepłych.
Łodygi selera naciowego są także idealne do przyrządzania świeżych soków. Musisz tylko pamiętać, żeby dodać do selera marchew lub jabłko. Dzięki temu złagodzisz jego lekko goryczkowaty smak. Pity codziennie doda ci energii na cały tydzień, pomoże zrzucić zbędne kilogramy oraz usunie z organizmu substancje toksyczne.
Pokrojony w plasterki seler naciowy jest znakomitym substytutem niezdrowych przekąsek. Jeżeli lubisz podjadać między posiłkami, miej go zawsze w zasięgu ręki.