1
Blog

5 dań, które warto podać podczas spotkania z przyjaciółmi

By 5 lipca 2021 6 lipca, 2021 Brak komentarzy

Spotkaniom z przyjaciółmi najczęściej towarzyszą różnego rodzaju potrawy. Nic dziwnego, wspólnie spożywanie posiłków zbliża do siebie ludzi i sprzyja umacnianiu relacji. Osoby, które z pasją zajmują się gotowaniem, mogą potraktować spotkanie towarzyskie jako okazję do kulinarnego wyzwania i przygotować swoje popisowe dania. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, by spędzać dużo czasu w kuchni. Wtedy dobrym rozwiązaniem są szybkie do zrobienia potrawy, które lubi chyba każdy. Można też wesprzeć się gotowymi daniami, które wymagają tylko odgrzania.

Wymyślanie pięć minut przed przybyciem gości, co im podać na spotkaniu, może skończyć się porażką i burczącymi z głodu żołądkami. Menu warto przemyśleć choć kilka godzin wcześniej, by ewentualnie zdążyć zrobić niezbędne zakupy. Przed rozpoczęciem przygotowań do spotkania warto zaplanować ilość posiłków, ich rodzaj oraz porcje. Pod uwagę należy wziąć liczbę osób, które zjawią się na spotkaniu oraz ich preferencje kulinarne. Jeśli wśród przyjaciół znajdują się wegetarianie lub weganie, trzeba uwzględnić ich wybory dietetyczne w menu na imprezę. To samo dotyczy osób, które cierpią na jakiekolwiek alergie pokarmowe. Przedstawiamy pięć propozycji dań, które sprawdzą się na wielu różnych spotkaniach w gronie przyjaciół i znajomych.

A może… pizza?

Wspólne oglądanie meczu to doskonała okazja do spędzenia czasu razem z przyjaciółmi. Takim wydarzeniem są np. Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej 2020, które budzą wiele emocji i jednocześnie są okolicznością, by spotkać się na wspólne kibicowanie. Przez półtorej godziny wrażeń można zgłodnieć, dlatego warto przygotować coś do przekąszenia podczas oglądania zmagań piłkarzy. Pierwsza myśl? Pizza! Polacy uwielbiają to włoskie danie i jedzą je bardzo często. Zachęcamy, by mieć w lodówce kilka sztuk pizzy chłodzonej, np. z mozzarellą i cheddarem lub z wieprzowiną i jalapeno, jeśli atmosfera na boisku nie będzie wystarczająco gorąca. Marka Proste Historie ma też w swojej ofercie pizzę po kaszubsku z kabanosem i kiszonym ogórkiem oraz pizzę po śląsku z białą kiełbasą i chrzanem dla smakoszy pizzy gustujących w nietypowych smakach. Czas przygotowania pizzy mrożonej lub chłodzonej to maksymalnie 15 min, czyli wystarczająco, by zaostrzył się apetyt, ale nie na tyle długo, by poczuć nieznośny głód. Pizze od Proste Historie to gotowe kompozycje, ale po upieczeniu można na nich położyć np. świeżą rukolę lub bazylię, by jeszcze wzbogacić smak. Wierzch pizzy można również posypać suszonymi ziołami, np. oregano lub ziołami prowansalskimi.

Zapiekanki dla każdego

Łatwe i szybkie do przygotowania, w wielu wariantach smakowych, dobre na ciepło i po ostygnięciu, z dodatkiem wybranych sosów – to właśnie zapiekanki. Idealne na spotkania w gronie przyjaciół, gdy wszyscy czują lekki głód. Również są dobrym posiłkiem do podania przy oglądaniu meczu albo na domówce, gdy zabawa trwa w najlepsze i nie ma czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanego dania. Zapiekanki można przygotować samodzielnie z bagietek, bułek lub chleba i z wybranymi składnikami. Najbardziej oczywiste to wędlina, ser żółty, pieczarki i oczywiście keczup. Bardziej urozmaicona wersja może zawierać oliwki, kabanosy, pomidory suszone i trochę czosnku, a na wierzchu rukolę lub natkę pietruszki. Można jednak skorzystać z gotowego rozwiązania, które jest równie pyszne. Zapiekanki chłodzone lub mrożone wymagają zaledwie kilkunastu minut w piekarniku. Proponujemy klasyczne wersje takie jak: zapiekanka z szynką, zapiekanka z pieczarkami lub bardziej sycąca zapiekanka z kurczakiem. Smakują jak domowe, ale nie trzeba przygotowywać ich od podstaw. Wystarczy polać je ulubionym sosem, i przekąska na spotkanie gotowa!

Nie tylko dla jaroszy – sałatki i warzywa

Lato w pełni, więc i sezon grillowy trwa w najlepsze. Kiełbasa, steki, udka i filety z grilla to oczywistość – świetnie pasują do nich sałatki warzywne i warzywa solo. Lekkie sałatki są doskonałe na spotkania na świeżym powietrzu, kiedy temperatura powietrze jest wysoka – wtedy apetyt nie jest duży, więc mamy ochotę na lekkostrawne, orzeźwiające dania. Do letnich sałatek nadają się np. zielone brokuły lub chrupiący kalafior. Latem warto wybierać świeże warzywa, ale nie zawsze jest czas, by zrobić zakupy, bo nie wszystkie spotkania z przyjaciółmi są zaplanowane. Dobrze mieć w zamrażarce warzywa mrożone na wypadek spontanicznych spotkań w plenerze. Brokuła lub kalafiora można połączyć z serem feta, prażonym słonecznikiem, czosnkiem oraz jogurtem naturalnym lub greckim i odrobiną majonezu. Inny letni przysmak to fasolka szparagowa, która może być dodatkiem do obiadu lub składnikiem sałatki przygotowanej np. na piknik czy wypad za miasto. Ugotowana zielona fasolka szparagowa dobrze smakuje z serem feta, pomidorkami koktajlowymi i sosem vinegrette.

Ziemniaczane specjały – nie tylko frytki

Spotkania ze znajomymi to także wspólne oglądanie filmów lub seriali. Platformy VOD cieszą się obecnie dużą popularnością, a ilość interesujących produkcji zachęca do spędzania wieczorów przed ekranem. Spotkanie przy filmie nie może odbyć się bez przekąsek lub nawet większego ciepłego posiłku. Do chrupania podczas seansu proponujemy klasyczne przysmaki ziemniaczane takie jak frytki karbowane lub frytki cienkie. Zamiast zamawiać frytki w restauracjach fast food, można zrobić je samodzielnie w piekarniku lub na oleju. Ich przygotowanie trwa maksymalnie 20 min. Fanom ziemniaczanych przekąsek jako odmianę od frytek proponujemy kartofle ze skórką, grubo krojone, z aromatycznymi przyprawami. Chrupiące z wierzchu, delikatne wewnątrz – takie są talarki ziemniaczane oraz cząstki ziemniaczane ze skórką. Podane z ketchupem lub innym sosem, posypane prażoną cebulką i szczypiorkiem, będą hitem wśród gości. Można je podać również jako dodatek do potrawy, np. w sałatce lub do mięsa.

Błyskawiczne danie z patelni

Nagle wpadają niezapowiedziani goście? Spotkania z przyjaciółmi są zawsze miłe, ale co w takim przypadku podać do jedzenia? Nie trzeba ich częstować zwykłymi kanapkami ani tym, co zostało z obiadu albo robić na szybko naleśników. Głodnych przyjaciół można nasycić daniem z patelni, które przygotowuje się w ok. 10 min. Makaron z sosem lubi prawie każdy, dlatego proponujemy, by zawsze mieć paczkę lub dwie makaronu mrożonego Proste Historie. Miłośników boczku zadowolą rurki w sosie z wędzonym boczkiem, które w składzie mają także pieczarki, cebulę i śmietanę. Dla osób, które unikają mięsa, odpowiednie będą kokardki ze szpinakiem, z dodatkiem pieczarek, cebuli, czosnku i kremowego sosu śmietanowego. To dania pełne smaku i aromatu, z naturalnych składników i bez konserwantów. Są dobrym rozwiązaniem, kiedy znajomi składają spontaniczną wizytę, a gospodarz domu akurat nie ma przygotowanego posiłku, którym mógłby podzielić się z gośćmi. Aby danie było bogatsze, można dodać do niego więcej składników, wedle własnych upodobań, jednak wymaga to poświęcenia nieco więcej czasu. Najprostsza opcja to posypanie gotowego dania tartym serem żółtym lub mozzarellą.