1
Blog

5 dań na bazie szpinaku, których musisz spróbować!

5 dań na bazie szpinaku, których musisz spróbować!

Dzielny i rezolutny marynarz Popeye, bohater kultowych komiksów i kreskówek, doskonale wiedział, że szpinak to prawdziwy superfood. Słuszna porcja tego warzywa niezawodnie dodawała mu zastrzyku energii i pomagała odzyskać wigor w kryzysowych momentach. Choć wielu z nas z wypiekami na twarzy oglądało w dzieciństwie przygody Popeye’a, w większości nie wzięliśmy jednak z niego przykładu – szpinak wciąż często nie kojarzy nam się zbyt dobrze…

Ty też od dziecka stronisz od szpinaku? Czas to zmienić! Wzbogać swoje codzienne menu o mrożony tuż po zebraniu szpinak Proste Historie, dostępny w dwóch wersjach: jako całe liście bądź siekany i rozdrobniony. Jeśli odpowiednio go doprawisz i połączysz z podkręcającymi jego charakterystyczny, nieco pikantny smak dodatkami, szybko stanie się Twoim ulubieńcem i na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Jakie dania na bazie szpinaku szczególnie warto wypróbować? Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 propozycji, które na pewno przypadną Ci do gustu!

Czy wiesz że... 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku

1. Sos śmietanowo-szpinakowy do makaronu

Pyszne i zdrowe domowe obiady wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Przykład? Pełen smaków makaron z kremowym sosem śmietanowo-szpinakowym, który przygotujesz w niespełna kwadrans z kilku prostych składników. W tym daniu idealnie sprawdzą się mrożone liście szpinaku Proste Historie, podsmażone na maśle z cebulą i z kilkoma pokrojonymi w drobną kosteczkę ząbkami czosnku.

W takim towarzystwie szpinak odnajduje się na tyle dobrze, że nie musisz nawet sięgać po żadne wyszukane przyprawy – w zupełności wystarczą sól, pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej. Całość najlepiej rozprowadzić śmietanką kremówką 30%, która sprawi, że sos będzie przyjemnie gęsty i zwarty. Na końcu do sosu dodaj swój ulubiony makaron – my polecamy przede wszystkim penne, tagliatelle czy fusilli – i gotowe! Prawda, że to banalnie proste?

Oczywiście, bazowy przepis na sos śmietanowo-szpinakowy możesz dowolnie modyfikować, urozmaicając go o różne dodatki. Jeśli lubisz specyficzne smaki i aromaty serów pleśniowych, możesz dorzucić do sosu kawałek gorgonzoli czy roqueforta – znacznie zyska on wówczas na intensywności. Delikatny, kremowy charakter sosu szpinakowego w ciekawy sposób przełamać też można, dodając do niego składniki kwaskowate – np. pokrojone w ćwiartki świeże pomidorki koktajlowe – lub o wyraźnej nucie umami, jak suszone pomidory czy podsmażone pieczarki.

2. Rolada szpinakowa z łososiem

Szukasz sprawdzonego pomysłu na imprezową lub świąteczną przystawkę, która podbije serca wszystkich Twoich gości? Soczyście zielona szpinakowa rolada z łososiem nie ma sobie równych w tej konkurencji! Nie tylko bowiem zachwyca ciekawą kombinacją smaków, ale też stanowi kolorową ozdobę stołu. By ją przygotować, najlepiej sięgnij po mrożony siekany szpinak Proste Historie. Znacznie ułatwi Ci on pracę, bo po rozmrożeniu i odsączeniu z nadmiaru wody jego drobna, delikatna konsystencja nie będzie już wymagała dalszego rozdrabniania czy blendowania.

Szpinak, podsmażony z podobnym zestawem dodatków, jak w przypadku sosu – odrobina masła, czosnek, sól, pieprz i gałka muszkatołowa – należy w tym przepisie połączyć z puszystą masą jajeczną. Bazą rolady będzie tu bowiem lekki pieczony omlet o intensywnie zielonym kolorze. By miał on odpowiednią strukturę, najlepiej oddziel żółtka od białek i ubij te ostatnie na sztywną pianę – w przeciwnym razie całość może się okazać nieco zbyt zbita.

Po upieczeniu i ostudzeniu szpinakowego omletu – czas na nadziewanie i zwijanie! Do wypełnienia swojej rolady wykorzystaj ulubiony kremowy serek, najlepiej z dodatkiem tartego chrzanu, który dodatkowo podkręci smak całej potrawy. Na rozsmarowanym równo serku poukładaj dość gęsto kawałki łososia wędzonego na zimno i obficie posyp go świeżo posiekanym koperkiem. Zwijając roladkę, uważaj, by niechcący nie uszkodzić omletowego ciasta – będzie ono bowiem dość delikatne. Tuż przed podaniem pokrój schłodzony rulon na plasterki szerokości mniej więcej 1 cm i… przyszykuj się na pochwały od swoich gości!

3. Pierogi ze szpinakiem i fetą

Czy pierogi mogą zaskoczyć? I to jeszcze jak! Z zewnątrz nie widać bowiem dokładnie, co kryje się pod warstwą delikatnego ciasta – a nie zawsze muszą to być tradycyjne wersje farszu znane z obiadów u babci… Jeśli masz ochotę na małą kulinarną rewolucję, koniecznie wypróbuj przepyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta. To duet doskonały – wyrazisty, słony ser feta doskonale podbija bowiem nieco pikantny w smaku szpinak, tworząc zupełnie nową jakość pierogowego nadzienia.

Przygotowując farsz do takich pierogów, możesz sięgnąć zarówno po rozdrobniony szpinak Proste Historie – jeśli zależy Ci na uzyskaniu jednorodnej, kremowej masy – jak i po całe liście szpinaku Proste Historie. W obu przypadkach pamiętaj jednak, by dobrze odparować szpinak na patelni z nadmiaru wody. W przeciwnym razie nadzienie może się okazać nieco zbyt rzadkie, przez co pierogi mogą rozpadać się podczas gotowania. Uważaj też przy doprawianiu swojego farszu: ser feta sam w sobie jest już bowiem dosyć słony, więc kolejne szczypty soli dodawaj z rozwagą.

Jak podawać pierogi ze szpinakiem i fetą? Świetnie smakują świeżo po ugotowaniu, zaserwowane z kleksem kwaśnej śmietany lub z jogurtowym sosem czosnkowym. Równie dobre będą jednak odgrzane na patelni na odrobinie masła – lekko zarumienione i chrupiące.

Pamiętaj, że jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie pierogów ze szpinakiem – wypróbuj naszą propozycję pierogów ze szpinakiem i brokułami!

4. Naleśniki z ricottą i szpinakiem

Choć w tradycyjnej kuchni polskiej dominują przede wszystkim naleśniki podawane na słodko, ich wytrawne wersje cieszą się w ostatnich latach coraz większym uznaniem. Nie jesteś do nich przekonana? Prawdopodobnie zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz delikatnych naleśników z ricottą i ze szpinakiem.

Danie to doczekało się kilku różnych wariacji. W szybkiej wersji obiadowej jeszcze ciepłe, świeżo usmażone naleśniki – tradycyjne lub gryczane – zwykle po prostu smaruje się kremowym szpinakowym nadzieniem i zwija w ruloniki. Warto wówczas okrasić je lekkim sosem (np. czosnkowym lub ziołowym) na bazie jogurtu. Jeśli zaś serwujesz naleśniki na kolację i masz trochę więcej czasu, możesz pokusić się o zapieczenie ich w beszamelu lub w sosie pomidorowym pod chmurką sera mozzarella. W takiej wersji świetnie pasować będzie do nich prosta sałatka, np. z pomidorków koktajlowych i świeżych listków bazylii.

Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, zwróć szczególną uwagę na konsystencję szpinakowego farszu. Do kremowego serka ricotta najlepiej będzie dodać podsmażone i odparowane całe liście szpinaku Proste Historie. Dzięki temu całość będzie odpowiednio zwarta i nie wypłynie z wnętrza naleśnika, tworząc z nim spójną całość.

5. Ciasto Leśny Mech

Deser ze szpinakiem w roli głównej? Czy nie jest to zbyt ryzykowny pomysł? W żadnym wypadku! Oryginalne ciasto Leśny Mech zachwyca bowiem nie tylko wyglądem, nawiązującym do soczyście zielonego leśnego runa, ale i idealnie wyważoną kompozycją smaków. Choć może sprawiać wrażenie skomplikowanego, z powodzeniem możesz je przyrządzić nawet bez wielkiego doświadczenia w pieczeniu.

Kluczem do sukcesu jest tu przygotowane we właściwy sposób zielone ciasto. By wiernie oddawało zarówno barwę, jak i strukturę prawdziwego mchu, powinno zawierać odpowiednio dużo szpinaku i być jak najbardziej jednolite. Warto użyć w tym celu siekanego szpinaku Proste Historie – odciśnięty z nadmiaru wody po rozmrożeniu, zagwarantuje on optymalną konsystencję Twojego ciasta.

Zielony szpinakowy biszkopt najlepiej przełożyć słodkim śmietankowym kremem. Na wierzchu ciasta zaś obowiązkowo powinny pojawić się owoce leśne – jagody lub borówki – a także intensywnie czerwone owoce granatu, kontrastujące z zielenią „mchu” i imitujące czerwone jagody.

Które z tych szpinakowych dań podoba Ci się najbardziej?