1
Blog

8 pomysłów na pożywny OBIAD

By 28 kwietnia 2021 30 kwietnia, 2021 Brak komentarzy

W naszej kulturze najczęściej jada się trzy posiłki dziennie, a obiad jest równie ważny jak śniadanie. Jest to posiłek spożywany po południu, pozwala na zaspokojenie głodu narastającego od śniadania, dodaje energii, gdy zaczynamy powoli ją tracić. Jest też okazją do zrobienia sobie przerwy w pracy i chwili odpoczynku.

Przerwa obiadowa pozwala nabrać sił na kolejną część dnia, daje możliwość odpoczęcia umysłowi, dzięki czemu jesteśmy w stanie skupić się przez kilka następnych godzin. Zjedzenie obiadu pozytywnie wpływa na organizm oraz samopoczucie, dlatego warto każdego dnia o nim pamiętać.

Kaloryczność obiadów – jaka powinna być?

Zdecydowanie nie należy pomijać obiadów, ponieważ dzięki ich spożywaniu organizm lepiej pracuje, a my lepiej się czujemy. Jednak ile kalorii powinien mieć obiad, który syci, ale nie jest zbyt obfity? Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne powinno być dostosowywane indywidualnie. Jest zależne od wieku, płci, wagi, wzrostu, rodzaju wykonywanej pracy i ilości podejmowanego wysiłku fizycznego.

Natomiast kaloryczność posiłków jest uzależniona od tego, ile ich spożywamy w ciągu dnia. Przy trzech posiłkach dziennie obiad powinien stanowić 35–40% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. W przypadku pięciu posiłków udział obiadu to 30–35%.

Nie masz pomysłu na pożywny i smaczny obiad? Przedstawiamy 8 przepisów, wypróbuj choć jeden!

Pierogi na słono

Pierogi to tradycyjne polskie danie, występujące w wielu odmianach. Ciasto zawsze jest takie samo, zmienia się jedynie nadzienie – dlatego pierogi są tak uniwersalne. Możesz zjeść je z czymkolwiek, tylko chcesz! W święta Bożego Narodzenia na stołach królują pierogi z kapustą i grzybami, ale równie smaczne są pierogi ze szpinakiem i fetą. Aby urozmaicić gotowe danie, możesz szybko przygotować smaczny dodatek w postaci podsmażonej cebulki i boczku. Inny pomysł na okrasę to bułka tarta lekko przyrumieniona na maśle. Możesz eksperymentować i dodawać okrasy do różnych rodzajów pierogów, aż znajdziesz swoje ulubione połączenie.

Pierogi na słodko

Zazwyczaj obiady jadane są w wersji wytrawnej, ale i słodkie dania mogą być sycące i zdrowe. Do pierogów z owocami, np. z truskawkami, przygotuj owocowy sos lub śmietanę z cukrem, które dodasz do posiłku. Zmiksowane truskawki będą doskonale będą pasowały do pierogów z serem Proste Historie lub do pierogów śmietankowych. Wybrane owoce zblenduj na gładko, możesz użyć także owoców mrożonych, które wcześniej rozmrozisz.

Tak przygotowaną polewą możesz polać ugotowane lub usmażone pierogi albo możesz pozostawić ją w miseczce, by je w niej zanurzać. Prawdziwym wielbicielom słodkości proponujemy dodatek w postaci czekolady – można ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub zetrzeć na tarce wprost na pierogi.

Kopytka wytrawne

Kopytka to mączne danie, atrakcyjne pod wieloma względami. Nie tylko są łatwe do przygotowania, ale w dodatku stanowią uniwersalną bazę dla innych składników. Najprostszy i najszybszy pomysł na kopytka ziemniaczane to odgrzanie gotowej porcji i dodanie do niej podsmażonej cebuli i roztopionego masła. Bardziej wymagającym polecamy zestawienie kopytek z gulaszem mięsnym lub warzywnym, doskonale będą się też komponować z różnego rodzaju pieczeniami, a nawet rybami – smażonymi lub pieczonymi. Warto wypróbować również sos grzybowy, np. z pieczarek, borowików lub kurek. Bardziej oryginalnym dodatkiem do kopytek będzie pesto bazyliowe z orzeszkami piniowymi lub z suszonych pomidorów.

Kopytka na słodko

Kopytka ziemniaczane można przygotować też w wersji słodkiej. Gotową porcję wystarczy ugotować lub usmażyć i dodać do niej wybrane dodatki. Można spróbować kopytek z masłem i cukrem, ewentualnie z cynamonem lub zdecydować się na bardziej treściwe składniki takie jak twaróg, jogurt lub połączenie obu tych produktów. Kopytka na słodko wspaniale smakują też z musem owocowym, np. truskawkowym lub malinowym, albo z lekko przysmażonymi, rozpadającymi się kawałkami jabłek. W przypadku tego dania wariantów może być wiele, ponieważ dodatki można ze sobą dowolnie łączyć, np. sos owocowy ze śmietaną, masło z cynamonem i cukrem waniliowym.

Kluski śląskie dla każdego

Innym, popularnym w Polsce daniem mącznym są kluski śląskie. One również są świetną podstawą do wielu smacznych dań. Najbardziej klasyczne danie to kluski z roladą mięsną i modrą kapustą. Aby uniknąć pracochłonnego przygotowywania klusek, możesz zdecydować się na gotowy produkt, np. kluski śląskie z dziurką Proste Historie. Są równie pyszne, jak te robione samodzielnie, ale wystarczy zaledwie kilka minut, by były gotowe do wyłożenia na talerze i zjedzenia. Podawaj je z sosem mięsnym lub grzybowym albo pomidorowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Kluski śląskie świetnie współgrają z mięsem wieprzowym, jednak wersja z boczniakami dla wegan i wegetarian jest równie smaczna.

Pyzy z mięsem

Uwielbiamy tradycyjną polską kuchnię, a pyzy z mięsem zaliczają się do niej. To jedno z niezapomnianych dań dzieciństwa, dlatego warto od czasu do czasu przyrządzać pyzy we własnym domu. Aby przygotowywanie obiadu nie zajęło połowy dnia, polecamy skorzystać z gotowego produktu, jakim są np. pyzy z mięsem Proste Historie, i połączyć go z własnymi dodatkami. Łatwym do zrobienia dodatkiem jest przysmażony boczek i cebulką, składniki te poskreślają mięsny smak pyz. Można je podawać także z sosem pieczeniowym, grzybowym lub warzywnym oraz surówką. Takie połączenie jest nie tylko sycące, ale także pyszne i zdrowe. Szczególnie treściwy posiłek powstanie, gdy pyzy wystąpią na talerzu wraz z gulaszem mięsnym.

Szybka propozycja na domówkę

Nie masz pomysłu, co podać gościom na spotkaniu towarzyskim? A może nie masz czasu, by przeznaczyć dużo czasu na przygotowanie pyszności? Nic nie szkodzi, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań, które również dobrze smakują i zaspokajają głód. Smaczne, szybkie w przygotowaniu, każdy je zna – zapiekanki. Możesz upiec kilka jednocześnie w piekarniku, a potem pokroić na mniejsze części, aby goście mogli je zjeść w kilku kęsach. Dla urozmaicenia wybierz zapiekankę z szynką oraz zapiekankę z pieczarkami – w ich składzie już znajduje się ser, ale jeśli lubisz, gdy jest go więcej, możesz dodać nieco swojej ulubionej odmiany. Podawaj z dowolnym sosem.

Każdy ją lubi… pizza!

Pizza chłodzona jest produktem, który zawsze powinien być obecny w lodówce. Nigdy nie wiadomo, kiedy poczujesz ochotę na pizzę lub kiedy dopadnie cię nagły głód. Wystarczy kilka minut, by odgrzać pizzę Proste Historie i delektować się jej pysznym smakiem, chrupiącym ciastem i dużymi, dobrej jakości składnikami. Możesz zjeść ją samą lub dobrać do niej dowolny sos.

Wiemy, że gusta smakowe dotyczące pizzy są bardzo zróżnicowane, dlatego proponujemy cztery warianty. Możesz wybierać spośród pizzy z szynką i pieczarkami, z mozzarellą i cheddarem, z kurczakiem i bazyliowym pesto lub z wołowiną i jalapeno. Najlepiej wypróbuj wszystkie i zdecyduj, która smakuje ci najbardziej!