
Huczne szampańskie zabawy z tańcami do białego rana jakoś nigdy Ci się specjalnie nie podobały? Od szaleństw na parkiecie wolisz relaksujący. niespieszny wieczór w dobrym towarzystwie, w wygodnych ubraniach, z łagodną muzyką, dobrym filmem i pysznym jedzeniem w tle? Zupełnie nas to nie dziwi. Kameralny sylwester w rytmie slow to świetne rozwiązanie, które pomaga wejść w Nowy Rok w dobrym nastroju, z mnóstwem energii i zapału!
Jeśli chodzi o zorganizowanie ulubionych rozrywek, z pewnością świetnie poradzisz sobie bez naszych wskazówek. W kwestii sylwestrowego menu mamy dla Ciebie jednak kilka prostych i przepysznych pomysłów, które warto wypróbować i zapamiętać – świetnie sprawdzą się także podczas karnawałowych domówek. Zapoznaj się z naszymi propozycjami i skomponuj idealny jadłospis na powitanie Nowego Roku i nie tylko!
Frytki i inne ziemniaczane przysmaki: idealna ciepła przystawka
Komfort, luz i swoboda to w przypadku kameralnego slow sylwestra słowa klucze. Warto więc zadbać o to, by przygotowane na tę okazję menu odzwierciedlało nieco leniwą, odprężającą atmosferę tego spotkania. Jeśli masz na to ochotę, możesz oczywiście pokusić się o wykwintne, wyszukane dania rodem z restauracji typu fine dining… Pamiętaj jednak, że gotowanie w takim stylu zwykle zajmuje dość dużo czasu, energii i zasobów – a przecież chodzi przede wszystkim o relaks, prostotę i brak napięcia!
Co i jak w takim razie przygotować sobie do jedzenia, żeby nie spędzić w kuchni długich, męczących godzin? Naszym zdaniem najlepiej postawić na szybkie i proste dania w klimacie comfort food, które zwykle wprawiają w błogi nastrój i przywołują same dobre skojarzenia. W takiej roli doskonale sprawdzą się ciepłe, chrupiące frytki i inne ziemniaczane smakołyki z frytkownicy, patelni czy piekarnika. Idealną opcję dla siebie znajdziesz z pewnością w szerokiej ofercie gotowych specjalności ziemniaczanych Proste Historie – możesz wybierać spośród takich pyszności, jak:
- kilka różnych rodzajów frytek: Frytki karbowane do piekarnika, Frytki cienkie do piekarnika, Frytki proste do piekarnika czy Frytki proste do oleju;
- delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz Cząstki ziemniaczane ze skórką;
- Kartofle ze skórką grubo ciosane w stylu steakhouse z aromatycznymi przyprawami;
- rumiane i chrupiące Talarki ziemniaczane.
Przygotujesz je w kilka minut – by uzyskać optymalny efekt, postępuj zgodnie ze szczegółową instrukcją opisaną na opakowaniu.
Z czym podać takie ziemniaczane przystawki? Oprócz klasycznych dodatków, takich jak ketchup czy majonez, warto też pokusić się o przygotowanie smacznych, kremowych dipów, które doskonale komponują się z chrupiącą teksturą gorących frytek. Kilka ciekawych pomysłów na apetyczne sosy znajdziesz w naszej bazie kulinarnych inspiracji – być może spodobają Ci się np.:
Tak naprawdę jednak ogranicza Cię tutaj wyłącznie własna kreatywność. Zastanów się, co możesz wyczarować z produktów, które masz na półkach w lodówce i kuchennych szafkach, a potem – do dzieła! Na pewno uda Ci się stworzyć jakieś intrygujące połączenie smaków.
Pizza i pasta: główne danie gorące w stylu włoskim
Nawet jeśli nie zamierzasz świętować sylwestra do białego rana, tradycja nakazuje, by pobawić się chociaż do północy, kiedy to zwyczajowo strzelają szampany i fajerwerki. Jedna ciepła przekąska z pewnością nie załatwi więc sprawy – dobrze byłoby zadbać o nieco bardziej konkretne danie gorące. Tutaj też jednak warto wybrać coś nieskomplikowanego, lubianego przez niemal wszystkich i sycącego na długo.
Wydaje się, że optymalnym rozwiązaniem okazują się tu kultowe potrawy kuchni włoskiej, czyli pizza i makaron z dobrym, kremowym sosem, które idealnie wpisują się w definicje comfort food. Miej jednak na uwadze fakt, że zamawianie jedzenia w szalony wieczór sylwestrowy to dość ryzykowna strategia – większość lokali tonie wówczas w zamówieniach, a czas oczekiwania okazuje się zwykle znacznie wydłużony. Czy oznacza to, że musisz przygotować wszystko od zera we własnym domowym zaciszu?
W żadnym wypadku! Po prostu sięgnij po specjały z oferty Proste Historie. Nasze chłodzone pizze wyróżniają się cienkim i chrupiącym ciastem na zakwasie, idealnie wypieczonym w piecu kamiennym, a także pełnym smaków, aromatycznym sosem z przetartych pomidorów na oliwie z oliwek. Wypróbuj każdy z 4 smaków:
- pikantna Pizza z soczystą wieprzowiną i jalapeno;
- serowa Pizza z mozzarellą i cheddarem;
- ziołowa Pizza z kurczakiem i bazyliowym pesto;
- klasyczna Pizza z szynką własnego wyrobu i pieczarkami
i wybierz swój ulubiony – w sam raz na sylwestrowe świętowanie!
Masz ochotę raczej na makaron? W tej kwestii również możesz oszczędzić sobie pracy i postawić na pyszne mrożone dania na patelnię Proste Historie, gotowe w kilka chwil: Kokardki ze szpinakiem w kremowym sosie lub Rurki w sosie z wędzonym boczkiem. Smakują świetnie nawet bez dodatków, ale jeśli masz ochotę, możesz je nieco urozmaicić, korzystając z naszych sprawdzonych przepisów:
- Rurki z boczkiem, brokułami i siekanym jajkiem;
- Kokardki ze szpinakiem, pomidorami i bazylią;
- Kokardki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i białym winem.
Aksamitny mus, owocowa sałatka i inne desery: słodka uczta dla zmysłów
Wytrawne menu prawie gotowe. Czas więc pomyśleć o czymś na słodko – ten relaksujący wieczór nie może się bowiem obejść bez rozpieszczającego zmysły deseru! W takiej roli dobrze sprawdzą się proste smakołyki z wyraźnym akcentem owocowym. Pomogą Ci w tym wysokiej jakości soczyste i pełne smaków owoce Proste Historie, mrożone tuż po zerwaniu. Jakie przepisy warto wypróbować? Sporo ciekawych pomysłów znajdziesz w naszej bazie inspiracji – sprawdź np.:
- aksamitny Deser czekoladowy z wiśniami na zimno;
- słodki i kremowy Deser mascarpone z truskawkami i bezą;
- wyrazisty w smaku Mus chałwowy z malinami;
- aromatyczne zapiekane Wiśnie w cieście migdałowym.
Jeśli należysz do osób, które jedzą lody nie tylko w sezonie letnim, możesz też przygotować obfity lodowy pucharek z dodatkiem owoców, pokruszonych ciasteczek i innych ulubionych dodatków. Klasycznym pomysłem na szybki deser, który nigdy nie zawodzi, są też owocowe sałatki. Rozmrożone wiśnie, truskawki czy maliny warto w nich wymieszać z bardziej egzotycznymi owocami, dostępnymi w zimie w polskich sklepach, takimi jak np. banany, pomarańcze, mango, kaki czy pithaja. Razem stworzą naprawdę przebojową mieszankę smaków! Taką prostą sałatkę można zaserwować klasycznie, w małych miseczkach czy pucharkach, albo w nieco inny sposób – na przykład na ciepłych gofrach czy w chrupiącym wafelku do lodów.
Życzymy Ci spokojnego, przepysznego Sylwestra i wielu równie udanych powolnych imprez karnawałowych!
Znajdź pracę w kulinarii na Jooble: https://pl.jooble.org/