1
Blog

Klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie

By 16 sierpnia 2021 Brak komentarzy

Wszyscy zapewne znam klasyczne dania kuchni polskiej, ponieważ w większości na nich się wychowaliśmy. Kuchnie światowe, zwłaszcza blisko- i dalekowschodnie, do niedawna nie były tak silnie obecne na naszych stołach, a także na sklepowych półkach. Dziś jesteśmy świadkami intensywnego napływu zagranicznych inspiracji kulinarnych, ale jednocześnie coraz wyraźniej dostrzec możemy odwrotny trend: powrotu do tradycji, do sprawdzonych przepisów naszych babć. Niektóre składniki, przez lata zapomniane, powracają teraz w blasku kulinarnej chwały, bo nie tylko pozwalają przyrządzić smaczne potrawy, ale jeszcze okazują się niezwykle pożywne i zdrowe, zyskują rangę superfoods. Jednak to, co powraca, przybiera często nową formę. Nie musi to być wielka modyfikacja, czasem wystarczy bardziej nowoczesny sposób podania albo nietypowe dodatki. Zapraszamy po inspiracje do klasycznych dań polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie.

Pierogi

Pierogi są jednym z pierwszych dań, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy skupiamy się na polskiej kuchni. Zresztą nie tylko nam, bo nasze pierogi popularne są także poza granicami Polski, i to nie tylko w Europie, ale i na innych kontynentach! Choć różnego rodzaju pierożki pojawiają się w wielu kuchniach świata, to polskie pierogi wykonane z cienkiego i elastycznego ciasta na bazie mąki i wody, ze słodkim lub słonym farszem są bardzo charakterystyczną potrawą z kuchni staropolskiej. Jak możemy nadać jej nowoczesną odsłonę?

Pierogi uchodzą za potrawę czasochłonną, ich przygotowanie „od zera” wymaga wiele pracy, dlatego najczęściej sięgamy po gotowe pierogi, które dostać możemy w sklepie. Tu do wyboru mamy dwie wersje – pierogi mrożone oraz chłodzone. To rozróżnienie jest ważne, bo w zależności od tego, które wybierzemy, mamy różne możliwości ich unowocześniania. Pierogi chłodzone sprzedawane są w mniejszych paczkach, wymagają krótszej obróbki termicznej, dzięki czemu można je nie tylko ugotować, ale także usmażyć na patelni czy przyrządzić błyskawicznie w kuchence mikrofalowej. Jeszcze inną, bardziej nowoczesną opcją przygotowania chłodzonych pierogów będzie wrzucenie ich na grilla. Wystarczy kilka minut na grillu rozgrzanym do niewielkiej temperatury, by nasze chłodzone pierogi ruskie były gotowe, pyszne i z charakterystycznym dla potraw z grilla aromatem! Możesz też wypróbować tę metodę przy pierogach z innym słonym farszem, np. z mięsem.

W przypadku pierogów mrożonych nie polecamy tej metody. Choć mrożone pierogi mogą być podpiekane na patelni, to zawsze wcześniej muszą zostać ugotowane, ponieważ są głęboko zamrożone. Tu jednak możemy wypróbować innych metod omaszczenia. Tradycyjnie pierogi (te ze słonym farszem) polewało się tłuszczem z dodatkiem skwarek (z boczku lub słoniny) bądź cebuli. Dziś można zamienić je na zdrowsze prażone nasiona i pestki – dyni, słonecznika, sezamu. Nadadzą się świetnie także jako dodatek do serwowanych solo kopytek ziemniaczanych.

Zupy

Zupy też znajdziemy we wszystkich kuchniach świata, to jedna z najstarszych potraw znanych ludzkości. Ale w polskiej kuchni tradycyjnej zupy zajmują bardzo ważne miejsce. Kto z nas za młodu nie jadał pomidorowej, ogórkowej, grzybowej, jarzynowej czy krupniku. Dziś nasze nawyki żywieniowe się zmieniają, rzadziej jadamy obiady dwudaniowe i zupy powoli odeszły w niepamięć… tylko po to, by niedługo powrócić w nowej odsłonie: zup kremów! Ich zalety? Są pyszne, pożywne, a do tego można je przygotować szybko i bez większego wysiłku.

Aby przygotować zupę krem, wystarczy sięgnąć po odpowiednią mieszankę mrożonych warzyw. Dbając o aspekt wizualny (bo jemy także oczyma!) przygotowaliśmy kolorystyczne kompozycje: zupę krem z białych warzyw (zawiera kalafior, pietruszkę, ziemniaki, seler), zupę krem z czerwonych warzyw (pomidor, marchew, papryka czerwona, ziemniaki, buraki), zupę krem z zielonych warzyw (groszek zielony, szpinak, ziemniaki, brokuł, cukinia, cebula) oraz zupę krem z żółtych warzyw (dynia, marchew żółta, marchew pomarańczowa, papryka żółta, pietruszka, seler). Wszystkie przygotowuje się w podobny, zawsze prosty sposób: wystarczy do gotującego się bulionu (0,5 litra; możesz wybrać bulion mięsny lub warzywny, jak wolisz) wsadzić zamrożone warzywa i gotować je przez 15 minut. Po tym czasie warto nieco przestudzić zupę, a następnie zblendować ją i doprawić wedle uznania pieprzem i solą.

Z czym serwować zupę krem? Tradycyjne polskie zupy serwowane były z makaronem, kaszą, ewentualnie ryżem. Do zup kremów wykorzystuje się raczej grzanki lub groszek ptysiowy. Jednak nasze warzywne mieszanki na zupy kremy mają dołączone chrupki orkiszowe, prażone pestki dyni oraz smażoną cebulkę, więc nie musisz się już martwić o pyszne i nowoczesne dodatki.

Pizza

Na koniec pewne zaskoczenie – pizza nie jest przecież tradycyjnym polskim daniem. Wywodzi się z Włoch i jej obecność w polskiej kuchni jest stosunkowo niedawna, nie zamierzamy temu zaprzeczać. Jednak potraktujmy pizzę nie jako polską potrawę, ale jako formę podania polskich kuchni regionalnych. Tak właśnie postąpiliśmy w naszej ofercie bistro, gdzie obok wielu klasycznych pizz (z serem, pieczarkami, szynką) możecie znaleźć zupełnie nietypowe propozycje inspirowane kuchnią polską: pizzę po kaszubsku oraz pizzę po śląsku.

Pizza po kaszubsku to niezwykła kompozycja składników ułożonych na musztardowym sosie. Znajdziecie na niej pokrojony w plasterki kabanos, kiszony ogórek, kawałki mięsa wieprzowego i wołowego, paprykę i cebulę, a do tego dwa rodzaje sera: mozzarellę i goudę.

Z kolei pizza po śląsku posmarowana jest sosem chrzanowym, na którym ułożono doprawioną majerankiem białą kiełbasę, wędzony boczek oraz wiórki czerwonej cebuli. Do tego także dwa sery – mozzarella i gouda.

Obie kompozycje są nietypowe, unikalne, ponieważ opracowaliśmy je na podstawie lokalnych smaków – składników używanych tradycyjnie na Kaszubach i Śląsku. Nie są to pizze, które znajdziesz we włoskich pizzeriach, ani nawet w pizzeriach typu fusion. Dołożyliśmy za to starań, aby smakowały wyśmienicie. To zaskakujący przykład tego, jak polska kuchnia może wpłynąć na modne, zagraniczne dania. W obu przypadkach przygotowanie regionalnej pizzy w domu jest banalnie proste – wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 180-200 stopni Celsjusza i wstawić pizzę na mniej więcej 14 minut. Nie da się tego zepsuć!

Tradycyjna polska kuchnia wcale nie musi być nudna. Pokazaliśmy, że można ją reinterpretować w taki sposób, by zaskakiwała i wpisywała się w aktualnie panujące trendy kulinarne. Możemy dzięki temu na nowo odkrywać ulubione smaki z dzieciństwa, a nawet inspirować się nimi, opracowując potrawy według tego wzorca. Tradycyjny chlebek do żurku może nam przecież posłużyć do podania dowolnej zupy, płaty lazanii możemy przekładać polskimi warzywami, a kiszonki… cóż, kiszonki w tej chwili podbijają cały świat, więc nic tylko czekać na inspirujące i nietypowe ich wykorzystanie. Ogranicza nas tylko nasza kulinarna, ułańska fantazja.