1
Blog

Kuchnia azjatycka w domowym zaciszu – pomysły na najpopularniejsze dania kuchni wschodu

Kuchnia azjatycka w domowym zaciszu - pomysły na najpopularniejsze dania kuchni wschodu

Kuchnia azjatycka przez wiele lat mogła kojarzyć się tylko z typowym jedzeniem z tak zwanych chińskich restauracji, znacznie uproszczonym i dostosowanym do podniebień Europejczyków. Dzięki coraz większej otwartości społeczeństwa na nowe smaki i zwiększeniu świadomości kulinarnej, także w Polsce możemy zjeść prawdziwe dania azjatyckie w licznych restauracjach oraz barach z sushi i ramenem. Dostępność na rynku wysokiej jakości produktów kuchni z całego świata sprawia, że pyszne dania kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej możemy stworzyć także we własnym domu! Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Kuchnia azjatycka wyróżnia się intensywnością smaków, wyrazistością kolorów i przy tym urzekającą prostotą dań łatwych do wykonania. Poznając receptury potraw kuchni azjatyckiej możemy tworzyć pyszne dania we własnej kuchni, nawet w kilkanaście minut. Tajskie zielone curry, tradycyjny, chiński kurczak po seczuańsku, smażony makaron z krewetkami, tofu z warzywami, japońskie warzywne placki okonomiyaki… Wszystkie te potrawy mają szansę zachwycić naszych domowników i podbić nasze kubeczki smakowe na dłużej. Zacznij podróże z kuchnią azjatycką już dziś!

Podstawy kuchni azjatyckiej

Chcąc tworzyć dania kuchni azjatyckiej w domowym zaciszu, musimy zaopatrzyć się w składniki, bez których kulinarna podróż do Chin, Japonii i Tajlandii nie może się obyć. Charakterystyczne dla tych regionów smaki opierają się o naturalne, wyraziste aromaty czosnku, cebuli dymki, sezamu i oleju sezamowego, sosu sojowego, limonki, trawy cytrynowej i tajskiej bazylii oraz podawanych w formie sałatki lub suszonych wodorostów nori, znanych głównie z owijania w nie rolek sushi, jednej z najbardziej rozpoznawanych potraw kuchni azjatyckiej. W kuchni azjatyckiej używamy również papieru ryżowego stosowanego do rolowania sajgonek i pysznych spring rolls. Pełnię smaku potraw azjatyckich możemy wyczarować dzięki znanej przyprawie curry, która składa się zwykle z czarnego pieprzu, cynamonu, kardamonu, imbiru, kolendry i anyżu. Charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej są również aromatyczne, marynowane warzywa oraz kiszonki, między innymi kimchi, czyli kiszone warzywa, takie jak kapusta pekińska i rzepa z dodatkiem pikantnej, koreańskiej papryki gochugaru. Działy z produktami kuchni azjatyckiej są pełne świetnych dodatków, które pozwolą nam tworzyć we własnej kuchni prawdziwe cuda. Pasty curry, sosy, warzywa w słoikach, tofu, makarony… Bogactwo smaków i kolorów kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej jest nieskończone.

Tajemnica smaku umami

Z kuchni azjatyckiej wywodzi się również teoria smaku umami, czyli smaku “rosołowego”, odczuwalnego jako przyjemna tłustość potrawy, długo utrzymująca się na języku. Dania kuchni chińskiej są pełne tego aromatu. Kojarzona z kuchnią chińską przyprawa “pięć smaków” składa się właśnie z elementów odpowiadającym pięciu podstawowym smakom rozróżnianym przez człowieka: słodkiemu, słonemu, gorzkiemu, kwaśnemu i właśnie wspomnianemu umami. W mieszance “pięć smaków” znajdziemy: goździki, anyż, cynamon, pieprz syczuański i nasiona kopru. Przyprawy te idealnie komponują się z daniami mięsnymi, na przykład z dodatkiem kurczaka lub kaczki.

Magia jednej patelni, czyli wok w kuchni azjatyckiej

Dania kuchni azjatyckiej opieramy zwykle o pyszne, różnorodne makarony, ryż oraz smażone mięso i owoce morza w panierce lub tempurze, czyli delikatnym cieście smażonym w głębokim oleju. Potrawy kuchni chińskiej często są smażone na głębokiej, żeliwnej lub stalowej patelni wok. Możemy dzięki niej wyczarować wspaniałe dania w kilka chwil. Jeden z prostszych i zachwycających smakiem przepisów na smażony makaron to połączenie makaronu ryżowego z warzywami i kiełkami fasoli mung oraz grzybami, na przykład z łatwej w przygotowaniu mrożonej mieszanki. Mieszanka chińska Proste Historie łączy w sobie wszystkie wymienione składniki i stanowi świetną bazę do smażonych potraw z warzywami. Mieszankę warzywną i podsmażony makaron możemy łączyć kurczakiem, krewetkami lub tofu, zamarynowanym wcześniej w sosie sojowym z przyprawami.

Smażyć na woku możemy zarówno makaron ryżowy, sojowy, jak i ryż biały oraz brązowy, dodając do niego sosu sojowego, rybnego oraz wszelkich warzyw, mięs i przypraw. Przepisy kuchni azjatyckiej są proste i intuicyjne, pozwalają na stworzenie wielu potraw z kilku podstawowych składników, smak nadaje im odpowiedni sposób przyrządzenia i wyjątkowe, aromatyczne przyprawy i dodatki.

Soczystego kurczaka po seczuańsku także przygotujemy na woku. To charakterystyczne danie świetnie sprawdzi się zarówno jako propozycja na romantyczną kolację, jak i na obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Kurczak po seczuańsku będzie przepyszny w odsłonie z dobrze ugotowany ryżem jaśminowym, który jest delikatniejszy w smaku od zwykłego ryżu białego oraz z usmażonymi warzywami i orientalnymi przyprawami. Mięso z piersi kurczaka smażymy na oleju sezamowym, dodając sos sojowy, imbir, chilli, pieprz i sól. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na obieranie i cięcie warzyw, jako dodatek do kurczaka po seczuańsku świetnie sprawdzą się orientalne warzywa na patelnię Proste Historie.

Wegetariańska kuchnia chińska

Potrawy kuchni chińskiej i tajskiej doskonale nadają się do odtwarzania w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Wyłączając z podstawowych składników sos rybny i zastępując mięso pysznym tofu, czyli twarogiem ze śmietanki sojowej, występującym najczęściej w formie sprasowanych kostek wygodnych do krojenia na kawałki lub miażdżenia. Tajskie zielone curry przygotowywane na bazie mleka kokosowego i warzywnej pasty z chilli z tajską bazylią, trawą cytrynową podbije serca nie tylko fanów pikantnych potraw. Pastę curry możemy stworzyć samodzielnie, lub kupić gotową, w sklepie z produktami kuchni azjatyckiej. Pasta curry staje się na tyle popularna, że coraz częściej możemy dostać ją także w supermarketach i delikatesach. Głęboki, wielowymiarowy smak zielonego curry w połączeniu z pożywnym tofu i ryżem lub makaronem ryżowym to strzał w dziesiątkę, jeśli szukamy smacznej, wegetariańskiej potrawy na obiad lub wczesną kolację. Dodatek szczypiorku oraz prażonych na patelni orzeszków nerkowca wzmocni smak dania!

Pyszna, wegetariańska potrawa kuchni japońskiej, placki okonomiyaki stworzymy w kilka minut z poszatkowanej kapusty pekińskiej lub przygotowanego wcześniej kimchi, cebuli dymki i pociętych w paseczki warzyw, takich jak wspomniana mieszanka chińska lub cięta włoszczyzna Proste Historie, która sprawdza się nie tylko w kuchni polskiej. Dwa jajka łączymy z 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu oraz przyprawami i dowolnymi warzywami, po czym smażymy tak przygotowane ciasto naleśnikowe na rozgrzanej patelni. Placuszki okonomiyaki możemy wzbogacić kiełki lub suszone wodorosty nori pocięte w paseczki – bardzo wygodnie tnie się je jak papier, nożyczkami. Okonomiyaki pysznie smakują polane sosem sojowym.

Odkrywanie kuchni azjatyckiej to wspaniała przygoda. Różnorodne smaki, zaskakujące połączenia składników i wyjątkowy klimat dań chińskich, tajskich i japońskich pozwalają nam każdego dnia, we własnej kuchni przenieść się do krajów dalekiej Azji, przy okazji jedzenia pysznych, pożywnych posiłków. Polecamy korzystanie z przepisów na dania kuchni azjatyckiej dostępnych w Sieci oraz własne eksperymenty na bazie podstawowych składników. Gotowanie to świetny sposób na rozwijanie wyobraźni i pasji.