
Znają je Rosjanie, Litwini, Białorusini, Włosi, a nawet Chińczycy i Japończycy. Pierogi to danie znane na całym świecie, przygotowywane w tysiącach wariantów. W różnych krajach jako farszu do pierogów używa się między innymi ryb, czekolady, miodu czy jaj na twardo. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy.
Nie bez powodu więc traktujemy je jako nasze narodowe danie. W polskich kuchniach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. I to bez względu na to, czy jest to wigilijna kolacja czy obiad jedzony w środku tygodnia. Nawet jeśli nie masz czasu na gotowanie, bo dzięki produktom mrożonym smaczne i w pełni wartościowe pierogi dla swojej rodziny przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.
Jak przygotować?
Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim nieskomplikowanej recepturze. Mimo pozornej prostoty, w każdym domu przygotowuje się je zupełnie inaczej – i chodzi zarówno o farsz, jak i ciasto na pierogi. Przepis jednak zawsze obejmuje dwa podstawowe składniki – mąkę i przegotowaną, ciepłą wodę. W zależności od charakteru potrawy, możesz dodać także odrobinę oleju czy sól, która spulchni ciasto i delikatnie podkreśli smak farszu.
Różne są też sposoby przyrządzenia pierogów. W tradycyjnym wariancie są po prostu gotowane w lekko osolonej wodzie, a następnie podawane są okrasą lub śmietaną. W wielu domach pierogi jada się także w postaci odsmażonej. Te ze słodkim farszem najlepiej smakują smażone na maśle z dodatkiem słodkiej śmietanki, zaś wersje wytrawne lepiej przysmażyć na smalcu lub słoninie i podawać z mięsną okrasą. Nasi wschodni sąsiedzi często też przygotowują pierogi pieczone.
Na słodko
Drugą, chyba najważniejszą kwestią, jest przygotowanie farszu. Wszystkie, niezwykle przecież różnorodne warianty można podzielić na dwie grupy – słodkie i wytrawne. Te pierwsze są szczególnie lubiane przez maluchy, ale chętnie sięgają po nie również dorośli, dla których są one świetną okazją, by we wspomnieniach powrócić do rodzinnego domu i czasów dzieciństwa. Kojarzą się przede wszystkim z latem, ale dzięki mrożonkom ich smakiem możesz cieszyć się również jesienią, zimą i wiosną.
Najpopularniejsze są pierogi z truskawkami, malinami, oraz pierogi z jagodami. W wielu regionach Polski jada się też wersje ze śliwkami, wiśniami oraz jabłkami. Pierogi na słodko przyrządzane są również z farszem na bazie białego sera, a niekiedy nawet z chałwą. Szczególnym wariantem są pierogi leniwe, które według definicji wcale nie są pierogami. To rodzaj pozbawionych farszu klusek przyrządzonych z mąki, twarogu i jaj. Możesz podawać je z bitą śmietaną, owocami, roztopionym masłem, cukrem i cynamonem lub podsmażaną bułką tartą.
Pierogi z owocami jeszcze stosunkowo niedawno były daniem sezonowym, przygotowywanym jedynie latem lub wczesną jesienią. Dziś, dzięki technologii mrożenia żywności, możesz sięgnąć po nie także zimą i wiosną. Tym bardziej, że Proste Historie stworzyły linię produktów, które przypomną ci czas dzieciństwa – i to bez żmudnego drylowania wiśni czy szypułkowania truskawek.
Na wytrawnie
Na polskich stołach najczęściej goszczą jednak pierogi wytrawne. Za tradycyjne danie uważamy przede wszystkim pierogi z mięsem, kojarzone z Bożym Narodzeniem pierogi z grzybami i kapustą, a także przygotowane z farszem z białego sera, ziemniaków i pieprzu pierogi ruskie, które wyśmienicie smakują ze smażoną cebulką oraz pierogi ze szpinakiem i brokułami czy z kaszanką i cebulką.
Ostatnimi laty coraz chętniej eksperymentujemy, przygotowując farsz na pierogi ze składników, które przez nasze mamy i babcie niekoniecznie były w tym celu wykorzystywane. Pierogi z soczewicą bobem lub pierogi z kaszą gryczaną są zdrowe, pyszne i świetnie nadają się jako danie dla osób unikających mięsa.
Proste Historie mają mnóstwo wyśmienitych propozycji dla zabieganych miłośników pierogów. Sprawdźcie!