1
Blog

Przyjęcie urodzinowe w domu – pyszne i zdrowe przekąski na imprezę

By 30 sierpnia 2021 Brak komentarzy

Urządzanie przyjęcia urodzinowego w domu to nie lada wyzwanie. Trzeba mieć na uwadze wiele kwestii: od odpowiedniego doboru gości, przez aranżację przestrzeni i dodanie dekoracji, odpowiednią muzykę, a przede wszystkim – jedzenie. Przygotowanie pysznych przekąsek na domową imprezę jest ważne, a przy tym dość skomplikowane, bo pod uwagę trzeba wziąć i wygodę gości, i ich rozmaite preferencje czy ograniczenia dietetyczne, a w końcu: własne moce przerobowe i czas, jaki możemy (i chcemy) poświęcić na przygotowywanie tego wszystkiego. Łatwo się w tym zagubić, ale postaramy się pomóc, podsyłając inspirujące przepisy oraz skuteczne rozwiązania.

Od czego zacząć planowanie urodzinowego menu?

Jedzenie jest istotną częścią każdej imprezy. Ale imprezy bywają różne – i jedzenie na nich też. Dlatego zanim zaczniesz wybierać menu na szykowane przez Ciebie urodziny, musisz określić stopień formalności planowanego przyjęcia. Jeśli będzie ono wystawne, pełne dostojnych gości, wtedy możesz ugościć ich wielodaniowym obiadem godnym restauracji. W większości przypadków jednak domowe urodziny są imprezą mniej formalną, na której wystawne dania zastępują przekąski.

Kolejnym problemem pojawiającym się jeszcze na etapie planowania jest ilość jedzenia, jakie należy przygotować. Czasem ciężko nam przewidzieć nawet dokładną ilość gości, a co dopiero ich apetyt. Warto przygotować jedzenie w trochę większej ilości, ale nie przesadzać – bo nadwyżka może być kłopotliwa. Ilość jedzenia zależy także od tego, jak długą zabawę planujemy.

Przy dłuższych imprezach dobrze jest zaserwować jakieś ciepłe dania. Ogólnie jednak sprawdzą się przekąski, które możemy podawać w pokojowej temperaturze, i które mogą bez większych strat spędzić kilka godzin na stole. Idealnym rozwiązaniem jest to, co w krajach anglojęzycznych nazywają finger food, czyli dania, które można zjeść za pomocą rąk, na tyle niewielkie, że jesteśmy w stanie podnieść je w całości.

Owoce

Owoce często zdobią imprezowe stoły, ale są niepraktyczne i niestety ich rola zwykle ogranicza się właśnie do dekoracji. Czy można podać owoce w taki sposób, by goście chętniej po nie sięgali? Oczywiście. Mamy nawet trzy takie sposoby!

Po pierwsze: warto sięgnąć po niewielkie owoce, których nie trzeba obierać i można zjeść na jeden raz – czyli takie owocowe odpowiedniki finger foods. Świetnie sprawdzą się w tej roli bezpestkowe winogrona albo truskawki czy maliny. Będą one także apetycznym ozdobnikiem np. desek serów czy półmisków wędlin. Drugi sposób to przygotowanie owocowych szaszłyków. Jest on nieco pracochłonny, ale na pewno zdobędzie uznanie gości. Wystarczy kilka różnych owoców pokroić na podobnej wielkości kawałki i nabić na patyczek do szaszłyków. Trzeci sposób to zastąpienie kostek lodu mrożonymi owocami. Chcesz szybko schłodzić białe wino, ale nie chcesz go rozwadniać lodem? Dodaj do kieliszka kilka mrożonych malin! Ten trick działa też w przypadku innych napojów, także bezalkoholowych.

Roladki

Roladki możesz przyrządzić bardzo szybko na bazie różnego rodzaju ciast: ciasta francuskiego, naleśnikowego albo tortilli. Koncepcja jest taka sama: na arkusz ciasta wykładamy różnego rodzaju dodatki, następnie całość ciasno zwijamy i kroimy w poprzek na kawałki o kilkucentymetrowej grubości. W ten sposób otrzymamy apetyczne zawijasy w dużej ilości. W przypadku ciasta francuskiego musimy całość wstawić do piekarnika na parę minut, by ciasto się upiekło. W przypadku ciasta naleśnikowego najpierw smażymy naleśnik, później zawijamy roladki. W przypadki tortilli zaś wystarczy lekko podgrzać placek, a później zwinąć go wraz z dodatkami.

Jakie dodatki przygotować? Zależy od tego, na który wariant ciasta się decydujemy. Do ciasta francuskiego świetne będą wszelkiego rodzaju sery, które rozpuszczą się w trakcie pieczenia, a także wędliny, zwłaszcza salami, oraz pieczarki. Pamiętajmy, że podczas pieczenia ciasto francuskie zwiększy swoją objętość. Do tortilli świetnie nadadzą się humusy, pokrojone w cienkie paski ogórki, sery śmietankowe i żółte, a także plastry wędzonego łososia – wszystko, co lepiej serwować na zimno. Jeśli chodzi o ciasto naleśnikowe, świetnie pasuje do niego szpinak – możecie wykorzystać też mrożone liście szpinaku, uprzednio je rozmrażając – również wędzony łosoś, pasta z bakłażana itp. Roladki z ciasta naleśnikowego można też przyrządzać w wersji słodkiej, z dżemem czy konfiturami.

Jeśli przygotowane, pokrojone roladki mają tendencję do rozwijania się, można spiąć je wykałaczkami.

Pizze i zapiekanki

Pizze i zapiekanki to imprezowy klasyk. Czasem są zamawiane w pizzeriach i dowożone już w trakcie imprezy, jednak wiąże się z tym spore zamieszanie i zdecydowanie wyższe koszta. Dlatego dobrym pomysłem jest sięgnięcie po gotowe produkty, które można wygodnie odgrzać w domu.

W naszej ofercie znajdziesz pizze i zapiekanki zarówno mrożone, jak i chłodzone. Mrożone możesz długo przechowywać w zamrażalniku, natomiast chłodzone będą gotowe do podania szybciej. W obu przypadkach masz do wyboru różne dodatki.

Jeśli chodzi o zapiekanki w chłodzonej wersji, przygotowaliśmy je na chrupiącej bagietce w klasycznych kompozycjach składnikowych: z pieczarkami oraz z szynką. Przygotujesz je już w 10 minut, a do piekarnika najpewniej zmieścisz więcej niż jedną naraz. Zapiekanki mrożone (z serii BISTRO) znajdziecie także w wersji z pieczarkami oraz z kurczakiem albo z szynką i pieczarkami. Po upieczeniu zapiekanek pokrój je w poprzek na mniejsze kawałki, dodaj świeże liście oregano lub bazylii i serwuj z różnego rodzaju sosami.

Pizze też mogą być w klasycznych kompozycjach: z pieczarkami, z szynką i pieczarkami czy z kurczakiem i szpinakiem. Jednak jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaproponuj im jedną z naszych pizz inspirowanych polską kuchnią regionalną. Do wyboru masz pizzę kaszubską (z kabanosem i kiszonym ogórkiem) i pizzę śląską (z białą kiełbasą i chrzanem), ale najlepsze wrażenie zrobisz, serwując je razem obok siebie. Impreza to przecież doskonała okazja do wypróbowania nowych smaków.

Doskonałe będą też nasze chłodzone pizze wypiekane w piecu kamiennym, z cienkim ciastem na zakwasie. To także rozbudowane i oryginalne kompozycje smakowe – na przykład pizza z soczystą wieprzowiną i jalapeno albo pizza z szynką z naszego własnego wyrobu oraz pieczarkami.

Serwowanie każdej z pizz jest oczywiście bardzo proste – wystarczy pokroić ją na trójkątne kawałki. Zaletą tej przekąski jest też to, że nawet po ostygnięciu chrupiące kawałki pizzy będą bardzo smaczne.

Przygotowując przekąski na imprezę, weź pod uwagę ograniczenia dietetyczne gości. Postaraj się, by menu było różnorodne. Uwzględnij między innymi to, że niektórzy z przybyłych mogą być wegetarianami albo weganami, a inni mieć alergie pokarmowe.