1
Blog

Pyszne dania bezmięsne na lato

By 13 sierpnia 2021 Brak komentarzy

Nawet jeśli włączamy mięso i jego przetwory do swojej diety, w czasie letnich upałów zwykle mamy na nie mniejszą ochotę. Warzywa wydają się wtedy atrakcyjniejszą alternatywą. Dzieje się tak między innymi dlatego, że zawierają w sobie więcej wody, a przez jedzenie także możemy uzupełniać płyny, których przy wysokich temperaturach często nam brakuje, bo wykorzystujemy je do schładzania naszych organizmów. Innymi słowy: bezmięsne dania są letnim strzałem w dziesiątkę. Jeszcze lepiej, kiedy można je przyrządzić szybko, bo spędzanie czasu w nagrzanej kuchni nie jest najlepszym pomysłem na letni relaks. Dlatego przedstawiamy garść propozycji na letnie dania bezmięsne, które możecie przyrządzić bardzo szybko i bez większych wysiłków, a także pomysły na to, jak ten czas jeszcze skrócić, używając naszych produktów.

Pierogi

Pierogi są idealnym szybkim daniem na letni obiad. Możesz skorzystać z szerokiego wyboru pierogów z farszem z owoców, na przykład pierogi z jagodami, truskawkami czy wiśniami. Możesz też wybrać pierogi z owocami, w których znajdziesz mieszankę jabłek, porzeczek, truskawek, jagód i malin – moc soczystych smaków. Owocowe pierogi możesz podawać polane śmietaną, jogurtem czy maślanką, a także posypane cukrem.

Jeśli jednak wolisz pierogi na słono, znajdziesz także różne bezmięsne opcje. Pierogi ruskie to klasyka wśród wegetarian, która z pewnością przypadnie do gustu także mięsożercom. Jednak w naszej ofercie znajdziesz też mniej spotykane pierogi ze szpinakiem i brokułami oraz z grzybami. Jak podawać bezmięsne pierogi na słono? Możesz polać je odrobiną tłuszczu, posypać przyprawami lub prażonymi nasionami np. słonecznika.

Alternatywą dla mrożonych pierogów są też pierogi chłodzone – sprzedawane w mniejszych opakowaniach, zawierające 2 porcje, które przygotować można jeszcze szybciej. Pierogi chłodzone nadają się też do odgrzewania na patelni, nie musisz ich gotować (choć to też możliwe rozwiązanie), możesz rozgrzać nieco tłuszczu i wrzucić pierogi na patelnię, obsmażając z dwóch stron – całość zajmie dosłownie pięć minut. Wśród produktów chłodzonych polecamy pierogi ze szpinakiem i fetą, a także klasyczne pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie. A jeśli naprawdę Ci się spieszy, możesz je też przygotować w kuchence mikrofalowej, podgrzewając przez minutę.

Makarony

Makarony to kolejna grupa dań, które szybko przygotujesz i podasz na wakacyjny stół. Zaletą makaronów jest między innymi to, że łatwo przygotować większą ilość porcji, są zatem idealne na przykład na urlopowy wypad w większym gronie. Poza tym naprawdę łatwo je przygotować, można urozmaicać dodatki i zmieniać sosy, więc nie nudzą się praktycznie nigdy.

Jednym z klasycznych dań makaronowych jest spaghetti. W istocie nie jest to danie, a tylko typ makaronu, do którego przygotowujemy sos – ten zaś może być mięsny – np. sos boloński – lub bezmięsny – np. sos neapolitański. I temu drugiemu oczywiście przyjrzymy się w tym artykule. Sos neapolitański powstaje na bazie pomidorów, jest doskonałym przykładem włoskiej kuchni ze względu na swój minimalistyczny skład, który jednak daje maksimum efektów smakowych. W lecie, kiedy sezon na pomidory trwa w najlepsze, warto sięgnąć po świeże pomidory, w zimie można wykorzystać pomidory z puszki. Na pół kilo makaronu używamy około kilograma pomidorów. Sos przygotowuje się bardzo prosto: obierz ze skóry i pokrój pomidory, zeszklij na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj do niej pomidory i posiekany czosnek. Możesz też dodać małą papryczkę chili, jeśli chcesz nadać potrawie nieco pikanterii, a także łyżkę octu. Gdy sos się zredukuje (pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje), należy doprawić go solą, pieprzem i cukrem. Makaron typu spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym podajemy z przygotowanym sosem, kilkoma listkami świeżej bazylii i startym serem – najlepiej parmezanem. Prawa, że proste?

Jeśli jednak nie macie ochoty na samodzielne przygotowanie sosu lub chcecie błyskawicznie przygotować makaron z większą ilością warzywnych dodatków, sięgnijcie po nasze kokardki ze szpinakiem w kremowym sosie. Znajdziecie tam nie tylko szpinak, ale też pieczarki, które wraz z makaronem w kształcie kokardek pokryte są kremowym sosem śmietanowym – pycha! A przygotowanie? Wystarczy na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i wsypać zawartość opakowania, nie trzeba jej nawet rozmrażać. Następnie przez około 8 minut podgrzewamy makaron, często go mieszając. I tyle, pozostaje tylko na koniec doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.

Dania jednogarnkowe

Dań jednogarnkowych jest wiele. Sporo z nich zawiera wśród składników mięso, ale możemy sięgnąć po ich wegetariańskie odpowiedniki, które bywają nawet smaczniejsze. Gulasz, kasza, leczo, risotto – to tylko kilka opcji na letnie obiady. Nadają się idealnie na urlopowe wyjazdy, ponieważ – po pierwsze – możesz przygotować je szybko i w większych ilościach, po drugie – część możesz zachować na kolejny dzień, by nie musieć codziennie gotować, a po trzecie – jak sama nazwa wskazuje, wystarczy do nich jeden garnek (lub patelnia), co jest świetnym rozwiązaniem przy różnego rodzaju polowych kuchniach lub hotelowych aneksach.

Lato to doskonała pora, by przyrządzić np. wegetariańskie leczo, ponieważ w sklepach znajdziecie wiele warzyw w dobrych cenach. Leczo możecie przyrządzić np. z cebuli, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek i pomidorów. Do garnka lub na patelnię z łyżką oleju wrzućcie kolejno pokrojone w kostkę: cebulę, paprykę, cukinię, pieczarki, bakłażana, a na koniec pomidory. Ogólna zasada jest taka, że zaczynami od podsmażania tych warzyw, które są twardsze i wymagają dłuższej obróbki, na koniec zaś dodajemy te miękkie, których nie trzeba długo smażyć. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, zalewamy całość passatą lub przecierem pomidorowym i doprawiamy suszoną papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Jeśli użyliście przecieru, leczo możecie rozcieńczyć odrobiną wody lub bulionu. Pogotujcie całość przez chwilę – i możecie podawać.

Jeśli nie macie czasu lub ochoty na obieranie i krojenie warzyw, skorzystajcie z naszej szerokiej oferty dań jednogarnkowych, wśród których znajdziecie sporo propozycji bezmięsnych, między innymi zaskakująca w smaku, pysznie orientalna ciecierzyca z dynią w sosie curry, prosty w przygotowaniu i pełen smaku gulasz wegetariański z soczewicą czy nieco bardziej tradycyjną, ale świetnie sycącą kaszę pęczak lubelski z groszkiem cukrowym. Wszystkie te propozycje wystarczy po prostu podgrzać na patelni, mieszając. Całość zamie zaledwie kilka minut, a zaspokojenie wakacyjnego głodu – murowane.