1
Blog

Świąteczny stół bez mięsa: pomysły na wegetariańskie święta

By 18 listopada 2021 Brak komentarzy

W ostatnich kilku latach codzienne życie wegetarian staje się coraz łatwiejsze. Rosnąca popularność diety bezmięsnej przekłada się na ułatwiony dostęp do wielu zamienników mięsa oraz do szerokiej bazy smacznych i pożywnych przepisów w internecie. Jedzenie na mieście też nie stanowi już raczej problemu – w wielu restauracjach opcje wegetariańskie stają się powoli standardem.

Sporo trudności jednak przysparzają nadal wegetarianom rodzinne spotkania przy stole, zwłaszcza te świąteczne. Nie jesz mięsa lub starasz się je ograniczać? A może w nadchodzące święta spodziewasz się gości, którzy są wegetarianami, i chcesz przyrządzić coś pysznego specjalnie dla nich? Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik pełen inspiracji, które z pewnością pomogą Ci ułożyć oryginalne świąteczne menu bez mięsa!

Wigilia – ulubione święto wegetarian

Osoby, które już od jakiegoś czasu nie jedzą mięsa, przyznają zgodnie: ze wszystkich polskich świąt to właśnie wigilia jest dla nich najbardziej przyjazna. Nic w tym zresztą dziwnego – jej tradycyjnie postny charakter sprawia, że wiele serwowanych podczas tego wyjątkowego wieczoru dań w pełni odpowiada założeniom diety wegetariańskiej. Warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich na Twoim wigilijnym stole i pokusić się o niebanalne dodatki czy oryginalny sposób podania, łącząc tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.

Barszcz lub zupa grzybowa z uszkami

Na wyjątkowe wigilijne zupy wielu z nas czeka niecierpliwie przez cały rok! Co ciekawe, w zależności od regionu mogą to być zupełnie inne potrawy: w niektórych częściach kraju króluje barszcz czerwony, gdzie indziej większą popularnością cieszy się zupa grzybowa. Łączy je jedno: za bazę mają warzywny wywar lub zakwas, dzięki czemu ich smakiem bez obaw mogą się rozkoszować także wegetarianie.

W szybkim i sprawnym przygotowaniu idealnej wigilijnej zupy pomogą Ci gotowe mieszanki Proste Historie: Zupa grzybowa z podgrzybkami oraz Barszcz ukraiński, skomponowane z wyśmienitych polskich warzyw i grzybów. Wystarczy połączyć je z wrzącym warzywnym bulionem, gotować przez ok. 15 minut i doprawić do smaku tak, jak lubisz. Dodatkiem, którego nie można pominąć (przez wiele osób traktowanym nawet jako osobne danie) są też oczywiście postne uszka. By oszczędzić czas i energię – tak cenne w przedświątecznej krzątaninie! – wybierz mrożone Uszka z grzybami lub Uszka z kapustą i grzybami Proste Historie, które przyrządzisz w niecałe 10 minut.

Tradycyjne bezmięsne pierogi

Najbardziej kultowe z postnych dań wigilijnych okazuje się też… najbardziej czasochłonne, jeśli chodzi o przygotowanie. Mowa oczywiście o kwaśnawych, nieco pikantnych pierogach z kapustą i grzybami. Namaczanie grzybów, gotowanie kapusty, zagniatanie i wałkowanie ciasta, lepienie – wszystkie te czynności potrafią czasem zająć cały dzień!

Nie musisz się jednak o to martwić, jeśli zdecydujesz się na smakowite chłodzone Pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie o wyrazistym smaku naturalnie kiszonej kapusty, podgrzybków i pieczarek, podkreślonym przez idealny zestaw aromatycznych przypraw. Na kilka minut przed kolacją po prostu podgrzej je w garnku, w kuchence mikrofalowej lub na patelni – i pyszne wegetariańskie danie wigilijne gotowe. Jeśli chcesz dodać swoim pierogom zupełnie nowego wyrazu, pomyśl o ciekawych dodatkach: wiele inspiracji znajdziesz na naszej stronie w dziale Apetyczne Pierogi. Zwróć szczególną uwagę na oryginalne Pierogi czerwononose, idealne na wigilijny stół!

Wegetariańskie alternatywy dla potraw z ryb

Nieco bardziej problematyczne okazują się tradycyjne wigilijne dania rybne – wbrew (niestety nadal dość powszechnej) obiegowej opinii ryba to też mięso! Wystarczy jednak odrobina kulinarnej kreatywności, by odtworzyć specyficzny rybny smak czy strukturę, wykorzystując składniki w 100% roślinne.

Seler lub tofu po grecku

Od kilku lat hitem w wegańskiej i wegetariańskiej części internetu są przepisy z wykorzystaniem płatów wodorostów nori. Charakteryzują się one wyrazistym „morskim” smakiem”, który w połączeniu z niektórymi składnikami zaskakująco dobrze naśladuje rybę. Najlepiej w roli „rybnego” fileta sprawdzają się obgotowane plastry selera lub dobrze odsączone i zamarynowane kawałki tofu. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich wegetariańskich gości „rybą”, której będą mogli skosztować, wypróbuj nasz przepis: Świąteczna pora selera. Selerowe krążki ze szczyptą morskiej ekstrawagancji, pod pierzynką z wyraziście doprawionej Włoszczyzny ciętej Proste Historie, z pewnością przypadną im do gustu!

„Śledzie” z boczniaków

Prym wśród świątecznych przystawek wiodą bez wątpienia śledzie – ale i one doczekały się już godnego roślinnego zamiennika. Mowa o boczniakach, które po podsmażeniu na złoto i odpowiednio długim leżakowaniu w marynacie zbliżonej do tej śledziowej (np. korzennej czy kaszubskiej) przyjmują przyjemną, mięsistą konsystencję i smak niezwykle zbliżony do oryginału. Kluczem do sukcesu jest spora ilość dobrej jakości oleju i Twoich ulubionych przypraw. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, możesz też dodać do boczniaków trochę podsmażonych warzyw z Mieszanki chińskiej Proste Historie, wzbogacając je o orientalną nutkę.

Uroczysty bożonarodzeniowy obiad w wersji wege

Znacznie większym wyzwaniem niż wigilia okazuje się natomiast wegetariański obiad w dzień Bożego Narodzenia. W większości domów w menu królują w tym czasie pieczyste i bigos, więc jeśli decydujemy się na rezygnację z mięsa lub przyjmujemy gości, którzy go nie jedzą, trzeba po prostu zaplanować inny posiłek, idąc na kompromis z tradycją. Jakie ciepłe potrawy i przystawki w sam raz na święta warto wziąć pod uwagę?

Sycący gulasz wegetariański

Ze względu na podobną konstrukcję dania ciekawą bezmięsną alternatywą dla świątecznego bigosu wydaje się Gulasz wegetariański z soczewicą Proste Historie. Dzięki obfitości warzyw, a także sporej ilości bogatych w białko soczewicy i ciecierzycy, okazuje się on niezwykle sycący i świetnie sprawdzi się jako główne danie w świąteczny dzień. Nie wymaga też od Ciebie wielu przygotowań – wystarczy podsmażać go przez ok. 12 minut i doprawić, wykorzystując dołączone przyprawy (ewentualnie dodając własne wedle uznania). To aromatyczne i rozgrzewające danie na pewno posmakuje Twoim gościom!

Kluski śląskie w aromatycznym grzybowym sosie

Innym szybkim, prostym i niezawodnym pomysłem na danie jarskie, które świetnie wkomponuje się w bożonarodzeniowe menu, są pyszne chłodzone Kluski śląskie z dziurką Proste Historie. To prawdziwy klasyk, którego nie da się nie lubić – zwłaszcza, jeśli okrasisz go wyjątkowymi dodatkami. By stworzyć smaczne, pożywne i pełnowartościowe świąteczne danie bez mięsa, przygotuj do pulchniutkich klusek śląskich gęsty i esencjonalny sos grzybowy z pachnącymi korzennymi przyprawami, które kojarzą się ze świętami.

Pomyśl też o jakimś chrupiącym elemencie, który dodatkowo ożywi to danie. W wersji tradycyjnej może być to apetyczna prażona cebulka, a w wariancie bardziej eksperymentalnym – np. prażone pestki dyni lub słonecznika albo orzechy nerkowca o charakterystycznym serowym posmaku. Całość dania idealnie uzupełni dodatek warzyw, jak choćby ugotowany na parze Królewski bukiet warzyw Proste Historie, oprószony gruboziarnistą solą i suszonymi ziołami.

Życzymy Tobie i Twoim gościom niezwykle smakowitych świąt!