1
Blog

Święta dla zabieganych: jak przygotować wigilię na szybko?

By 1 grudnia 2021 2 lutego, 2022 Brak komentarzy

Grudzień to bez wątpienia jeden z najbardziej szalonych miesięcy w roku. Każdy z nas ma wtedy dużo na głowie – generalne porządki przed świętami, ubieranie choinki, wybieranie i kupowanie prezentów dla najbliższych… A wszystko to równolegle do obowiązków zawodowych, których zwykle wcale w tym czasie nie ubywa…

W tym rozgardiaszu i natłoku zadań często zwyczajnie brakuje nam już czasu na to, co niezwykle ważne – a mianowicie: na przygotowanie smakowitej, tradycyjnej wigilijnej wieczerzy. Jak dobrze rozplanować przedświąteczny czas, by wyrobić się ze wszystkim na spokojnie? Co może pomóc w ekspresowym przygotowaniu uwielbianych od dzieciństwa dań? Specjalnie z myślą o osobach zabieganych tak jak Ty przygotowaliśmy ten krótki poradnik – mamy nadzieję, że okaże się pomocny!

Co możesz przygotować z dużym wyprzedzeniem?

Choć nie istnieje „jedyna słuszna” strategia na grudzień i przygotowania do świąt, naszym zdaniem najrozsądniejszym wyjściem, które oszczędzi Ci nerwów i stresu, jest planowanie zadań na kilka tygodni do przodu. Warto już pod koniec listopada lub na początku grudnia naradzić się z domownikami i stworzyć własną listę spraw, które trzeba będzie załatwić w nadchodzącym czasie.

Jeśli chodzi o kwestie kulinarne, jest kilka rzeczy, które z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Najlepszym przykładem wydają się świąteczne wypieki, czyli piernik i pierniczki. Specyfika piernikowego ciasta sprawia, że po kilku tygodniach leżakowania są one znacznie lepsze: pod wpływem zachodzących procesów i przemian po jakimś czasie stają się dużo bardziej miękkie i przyjemne do jedzenia. Po upieczeniu i pełnym wystygnięciu zarówno piernik, jak i pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej metalowej puszce lub pudełku.

Na początku grudnia dobrze będzie też udać się na większe zakupy i zaopatrzyć się przede wszystkim w produkty suche, które spokojnie mogą trochę poleżeć w szafce, a tuż przed wigilią z pewnością będą Ci potrzebne. Mowa tu między innymi o:

  • maku i pszenicy do kutii i makowca;
  • suszonych grzybach, które przydadzą się do kapusty z grzybami;
  • suszonych i wędzonych jabłkach, gruszkach, śliwkach i innych owocach na kompot z suszu;
  • orzechach i bakaliach;
  • niezbędnych przyprawach, takich jak m.in. liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, cynamon itd.

Wigilijne zupy: jak je ekspresowo przygotować?

U zdecydowanej większości polskich rodzin wigilijna kolacja rozpoczyna się tradycyjnie od talerza gorącego barszczu lub zupy grzybowej. W każdym domu smakują one nieco inaczej – receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie często zawierają pewne tajemne składniki, które mają się okazać kluczem do sukcesu…

Niezależnie od tego, jak to wygląda u Ciebie – czy mama i babcia podszepnęły Ci, czym podrasować wigilijny barszcz, czy zdajesz się na własną intuicję – dużym ułatwieniem w przygotowywaniu zupy na świąteczną wieczerzę mogą się okazać gotowe mieszanki Proste Historie. Zarówno aromatyczną Zupę grzybową z podgrzybkami, jak i pełen smaków Barszcz ukraiński przygotujesz w niecały kwadrans, po prostu łącząc gotowy miks warzyw z doprowadzonym do wrzenia warzywnym bulionem. Po kilkunastu minutach gorącą zupę wystarczy przelać do talerzy z odświętnej zastawy…

Pierogi i uszka wigilijne, które przyrządzisz w kilka minut

…gdzie oczywiście czekać będą na nią przepyszne, kształtne uszka! To właśnie one sprawiają, że wigilijne zupy nabierają jedynego w swoim rodzaju charakteru. Trzeba jednak przyznać, że ich gotowanie to misterna i wieloetapowa robota: od moczenia, gotowania i mielenia grzybów po lepienie. Czujesz, że nie dasz rady znaleźć na to czasu w napiętym przedświątecznym grafiku? Nie martw się – i na to mamy rozwiązanie.

By oszczędzić sobie nerwowego wyścigu z czasem, zdecyduj się po prostu na wysokiej jakości mrożone Uszka z grzybami lub (jeśli wolisz) Uszka z kapustą i grzybami Proste Historie. W ich delikatnym cieście kryje się lekko pikantny farsz na bazie skarbów z polskich lasów – borowików i podgrzybków. Jedyne, co musisz zrobić, to ugotować je w gorącej, osolonej wodzie na kilka minut przed podaniem – i gotowe!

W podobny sposób możesz ułatwić sobie przygotowanie tradycyjnych wigilijnych pierogów. Wybierz chłodzone Pierogi z kapustą i grzybami Proste Historie, które należy tylko podgrzać (zależnie od preferencji Twoich gości) w garnku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Całość nie zajmie Ci więcej niż 5 minut, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni.

Tradycyjne dania z ryb – jak zaoszczędzić czas?

Niezwykle istotną rolę podczas tradycyjnej wieczerzy wigilijnej odgrywają rozmaite dania z ryb. By przyrządzić je sprawnie, bezproblemowo i błyskawicznie, warto zacząć od… przemyślanych zakupów.

Jeśli na Twoim stole pojawia się smażony karp, oszczędzisz sobie mnóstwa pracy i energii, kupując nie całą rybę, a gotowe do smażenia filety i dzwonka. Wówczas w wigilijny wieczór przed smażeniem wystarczy tylko dokładnie je umyć, posolić i obtoczyć w mące, co nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Filety bez ości – np. z dorsza lub z morszczuka – wybierz też do ryby po grecku. Warzywną pierzynkę do tego dania przyrządzisz w niecały kwadrans, wykorzystując Włoszczyznę ciętą Proste Historie.

Podobnie rzecz ma się ze śledziami. Najlepszą opcją dla zabieganych okazują się gotowe marynowane śledzie i sałatki śledziowe, które przed podaniem należy tylko przełożyć do ładnych miseczek i półmisków. Wolisz przygotować własne przystawki ze śledziem w roli głównej? Postaw na nasze ekspresowe przepisy: Sałatka śledziowa z jabłkami i Śledzie w piklowanych warzywach, które możesz przygotować na dzień przed wigilią, by smaki zdążyły się „przegryźć”.

Świąteczne przystawki w kilka chwil – sałatki i inne smakołyki

Jakie inne przystawki zaserwować gościom zgromadzonym wokół wigilijnego stołu, gdy czas Cię goni? Możliwości jest całkiem sporo. Jeśli należysz do osób, którym trudno jest wyobrazić sobie wigilię bez sałatki jarzynowej, postaw na jej ekspresową wersję. Ugotuj Bukiet 7 warzyw Proste Historie oraz kilka jajek na twardo, a następnie połącz je ze sobą z odrobiną majonezu, musztardy i ulubionych przypraw. Możesz też dodać pokrojonego drobno ogórka kiszonego i cebulkę. Innym szybkim i niewymagającym pomysłem może być nasza Sałatka z wędzonym pstrągiem w sosie miodowo-koperkowym.

Pomyśl też o prostych przystawkach typu finger foods, z przygotowaniem których poradzą sobie nawet kilkulatki. Hitem wśród Twoich gości mogą okazać się kanapeczki lub chrupiące Placki po góralsku z cebulką Proste Historie, posmarowane kremowym serkiem, ze świeżym koperkiem i wędzonym łososiem. Zainteresowanie wzbudzą też z pewnością gotowe minibabeczki wypełnione kawiorem czy pastą rybną. Pamiętaj – siła naprawdę tkwi w prostocie!

Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom to będą dla Ciebie naprawdę spokojne i radosne święta Bożego Narodzenia!