
Jakoś tak to się porobiło, że zupy coraz rzadziej pojawiają się na naszych stołach. Przegrywają z wysokoprzetworzonymi – i niestety niezdrowymi – daniami, których przygotowanie polega tylko na podgrzaniu. Jednak my w kilka chwil przekonamy Was, że warto przyrządzać domowe zupy jarzynowe. Można to zrobić, sięgając po świeże lub mrożone warzywa lub po gotowe zupy mrożone, a dzięki nim zjecie coś pysznego oraz zachowacie zdrowie i piękną sylwetkę.
Dlaczego warto jeść zupy?
Któż z nas nie pamięta smaku babcinej zupy pomidorowej albo tej idealnie kwaśnej ogórkowej, którą przyrządzała mama? Przepadaliśmy za nimi, a spory rodzinne dotyczyły tylko tego, czy pomidorowa ma być z ryżem, czy z makaronem, a ogórkowa na żeberkach czy na kurczaku. Nasze mamy i babcie dobrze wiedziały, że zupy to idealny sposób na jedzenie warzyw, które przecież i dziś powinny być podstawą naszej diety. To w końcu zarówno świeże, jak i mrożone warzywa dostarczają nam najwięcej witamin i cennych składników, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli gotujemy zupy na mięsie, znajdziemy w nich też sporo białka. Z kolei dodatki w formie ryżu czy makaronu zapewnią niezbędną porcję węglowodanów.
I choć dziś powiecie, że nikt nie ma tyle wolnego czasu, by obierać „tonę” warzyw niezbędną do przygotowania zupy, to udowodnimy Wam, że warzywa mrożone, a nawet gotowe zupy mrożone pozwolą przygotować ulubione danie w czasie często krótszym niż godzina. Oto top 10 zup, w których się zakochacie na nowo.
Zupa ogórkowa z mrożonki, czyli ta najbardziej wyrazista wśród zup
Zupa ogórkowa z koperkiem to zupa, za którą przepada większość. Jeśli masz dużo czasu, możesz przygotować bulion samodzielnie. Sięgnij po dwa nieduże kawałki żeberek lub udko z kurczaka, zalej wodą i zagotuj. Zbierz powstałe szumowiny. Następnie w garnku powinna wylądować mrożona włoszczyzna i przyprawy, które lubisz dodawać do bulionu. Po kolejnej godzinie uzyskasz aromatyczny bulion.
Nie każdy jednak ma tyle czasu. Możesz więc pójść na skróty. Do garnka wlej 1,5 l wody i dodaj tak popularną dziś bulionetkę lub koncentrat bulionu ze słoiczka. W ostateczności sięgnij po kostki rosołowe. Następnie wrzuć opakowanie mrożonej zupy ogórkowej, a w nim znajdziesz ogórki kiszone, ziemniaki, marchewkę seler, cebulę, a nawet pietruszkę i koper. Dopraw całość ulubionymi przyprawami i gotuj około 15-20 minut, a potem podawaj. Zupa smakuje wyśmienicie i z pewnością będziesz przyrządzać ją bardzo często.
Zupa pomidorowa jak z babcinej kuchni
Fani pomidorowej zupy z ryżem mogą ją przygotować teraz też w 15 minut. Tak, tak, z pewnością wielu z Was nie dowierza, ale to możliwe. Do przygotowania dania potrzebny jest bulion, mrożona zupa pomidorowa, a jeśli lubicie zabielaną zupę, to przyda się też śmietana. Jak ugotować zupę? Nic prostszego chyba nie ma na świecie. Do garnka wlej 750 ml bulionu oraz wsyp opakowanie mrożonej zupy pomidorowej, wyjęte wprost z zamrażarki. W środku znajduje się specjalna saszetka z przyprawami, więc je też dorzuć. Po kwadransie zupa jest gotowa. Dodaj śmietanę i pałaszuj na zdrowie.
Zupa grzybowa czy pieczarkowa?
Wielu z nas zupa grzybowa nieodmiennie kojarzy się z wigilią, a jej cudowny aromat, który roznosi się w całym domu, niechybnie zwiastuje wielkie święto. Dziś jednak taką zupą możemy raczyć się na co dzień. Gotowa mrożona zupa grzybowa pozwala przygotować danie w ciągu 20 minut. Zawartość opakowania, bez rozmrażania, wystarczy wrzucić do bulionu i gotować przez 15-20 minut. Całość przyprawiamy i ewentualnie zabielamy śmietaną. Podgrzybki znajdujące się w opakowaniu nie dadzą o sobie zapomnieć przez długi czas i szybko będziecie chcieli znowu zajadać tę przepyszną zupę.
Z kolei miłośnicy pieczarkowej mogą również przyrządzić ją w niespełna godzinę. Bulion, mrożona włoszczyzna oraz pół kilograma świeżych, umytych pieczarek. Wszystko należy gotować około 30 minut. Potem tylko przyprawy, odrobina śmietany i garść posiekanej natki pietruszki i koperku. Pyszności…
Klasyka, czyli zupa kalafiorowa, albo… modna zupa z brokułów
Zupa kalafiorowa z koperkiem to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Nie wiem jak Wy, ale my wprost przepadamy za tym smakiem, a jedyną kwestią dyskusyjną jest to, czy zupa ta powinna być ze śmietanką, czy bez niej. Tak czy siak, przygotować ją można w kilkanaście minut dzięki doskonałej kompozycji warzyw. Mrożona zupa kalafiorowa jest tak samo wartościowa, jak ta przygotowana ze świeżych warzyw, ale nie ma przy niej wiele pracy. Tradycyjnie zawartość opakowania wrzuca się do gotującego się bulionu, oczywiście bez rozmrażania warzyw. Po piętnastu minutach przyprawiamy zupę do smaku i dodajemy nieco świeżego, posiekanego koperku.
Niektórzy jednak chcą iść z duchem czasu i wolą przygotować zupę na bazie brokułów. Trzeba przyznać, że delikatność smaku może nas pozytywnie zaskoczyć. Do przygotowania zupy potrzebna będzie mrożona włoszczyzna i mrożone brokuły. Oba opakowania wrzuca się do bulionu, a po 15-20 minutach całość trzeba przyprawić do smaku. Do zupy warto dodać drobniutki makaron lub ryż.
Zupa krem z warzyw, czyli kulinarne trendy
Dziś najmodniejsze restauracje podają zupy właśnie w formie kremów. Zblendowane warzywa są hitem wykwintnych stołów, a dodatki, które się do nich serwuje, czynią z takich zup prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Mrożona zupa krem to wielka gratka dla każdego, bo znakomite danie może pojawić się na domowym stole już w piętnaście minut. Do wyboru jest mrożona zupa krem z białych warzyw albo z czerwonych lub zielonych jarzyn. Każdą z nich przygotowuje się banalnie, bo zawartość opakowania wyjętego wprost z zamrażalnika wsypuje się do 600 ml wrzącego bulionu. Po piętnastu minutach zupę należy zmiksować i doprawić do smaku. W międzyczasie natomiast warto przygotować dodatki. Zupa krem z czerwonych warzyw będzie znakomicie smakować z prażonymi pestkami słonecznika i kleksem śmietany. Z kolei mrożona zupa krem z zielonych warzyw doskonale smakuje z chrupiącymi chipsami z boczku i z groszkiem ptysiowym, a krem z białych warzyw warto podawać z niewielkimi grzankami z żytniego pieczywa.
Królowa zup letnich przez cały rok
W pierwszej dziesiątce najpopularniejszych zup musiała znaleźć się też zupa owocowa. Można ją przygotowywać przez cały rok, bo mrożone owoce są równie bogate w witaminy i minerały, jak te świeże. Wystarczy sięgnąć po mrożone owoce leśne, truskawki lub mrożone maliny i wrzucić zawartość opakowania do wrzącej wody. Warto trzymać się zasady, by do jednego litra wody wrzucać 1 kg mrożonych owoców. Do zupy dodajemy odrobinę cukru i ulubione przyprawy, takie jak cynamon, laska wanilii czy nawet imbir. Zwolennicy odrobiny pikanterii z pewnością polubią zupę owocową ze szczyptą chili. Mrożona zupa owocowa powinna być serwowana z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego.