Brokułowe placki

Brokułowe placki to znakomity pomysł na przepyszną przekąskę lub całe danie obiadowe pozbawione mięsa. Utrzymane w nowoczesnych trendach kucharskich placki na bazie brokułów sprawią, że każdy, kto zasiądzie do stołu, będzie przyjemnie zaskoczony. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje około pół godziny, co jest możliwe dzięki wykorzystaniu gotowych warzyw Proste Historie. Tak krótki czas przyrządzania sprawia, że brokułowe placki możesz zjeść nawet na szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy. Wspaniały smak, cudowny aromat oraz apetyczny wygląd sprawią, że choć na chwilę poczujesz się niczym prawdziwy kucharz z wytwornej restauracji - i to nawet jeśli w rzeczywistości rzadko gotujesz.

Składniki

  • “Zielone brokuły” Proste Historie,
  • sól, cukier i pieprz,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 6-8 łyżek wody,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj wodę dodając sól i cukier do smaku.
  2. Wrzuć nierozmrożone “Brokuły” Proste Historie 450 g i gotuj 8 minut.
  3. Przelej na sito i ostudź.
  4. Do miski zetrzyj 2 średnie ziemniaki, dodaj 2 jajka, 150 g mąki, 6 – 8 łyżek wody, sól, pieprz.
  5. Wyrób lekko płynne ciasto regulując ilość wody.
  6. Wymieszaj z ostudzonym brokułem.
  7. Na patelnię wylej 0,5 cm warstwę oleju i gdy zacznie być gorący, łyżką nakładaj porcje brokułowego ciasta.
  8. Smaż na złoto z dwóch stron.
  9. Serwuj z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Zielone BROKUŁY
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu