Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym

Francuska zapiekanka z białym winem i sosem pleśniowym to danie wykwintne i oryginalne, odpowiednie na przyjęcie, kolację dla gości, a także na rodzinny obiad. Przygotowanie potrawy zajmuje około godziny, ale dzięki mrożonkom Proste Historie jest bardzo łatwe: składniki łączymy zgodnie z wytycznymi w przepisie i czekamy aż całość zapiecze się w piekarniku. Ziemniaczana włoska fritatta domowa sprawdzi się jako danie główne lub pożywna przekąska o każdej porze roku, ze względu na dodatek wina nie należy jej jednak serwować najmłodszym dzieciom. Pozostali biesiadnicy będą nie tylko zachwyceni jej smakiem, ale także zdrowo najedzeni.

Składniki

  • “Talarki ziemniaczane” Proste Historie,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • kilka plasterków boczku,
  • 1 dojrzały ser brie lub camembert,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • 100 ml białego wina,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj w piekarniku opakowanie “Talarków ziemniaczanych” Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Blachę do zapiekania posmaruj 1 łyżką masła.
  3. Rozdziel ziemniaki na pół.
  4. Pierwszą warstwę wyłóż w naczyniu do zapiekania, posyp jedną drobno posiekaną cebulą i kilkoma plasterkami boczku uprażonego na suchej patelni.
  5. Posól, popieprz i ułóż drugą warstwę.
  6. Na wierzch połóż kawałki dojrzałego sera brie lub camembert.
  7. Polej całość 5 łyżkami gęstej śmietany wymieszanej z 100 ml białego wina.
  8. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i piecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

TALARKI ZIEMNIACZANE
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu