Krem grzybowy

Składniki

  • “Zupa grzybowa z podgrzybkami” Proste Historie,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 szczypty cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g oczyszczonych pieczarek,
  • 1 l bulionu grzybowego lub wołowego,
  • sól i pieprz,
  • 100 g sera topionego śmietankowego.

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść na patelni 2 łyżki masła, dodaj szczyptę cukru i wyciśnięte 3 ząbki czosnku.
  2. 250 g oczyszczonych pieczarek pokrój w cienkie plastry i wrzuć na patelnię.
  3. Smaż tak długo, aż będą mocno rumiane.
  4. Dodaj zamrożoną “Zupę grzybową” Proste Historie i pozostaw na ogniu przez 10 minut, mieszając regularnie.
  5. Przełóż do garnka i zalej około 1 litrem bulionu.
  6. Idealnie gdyby był to bulion grzybowy, ale wołowy też będzie świetnie smakował.
  7. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  8. Gotuj do miękkości około 10 minut.
  9. Zmiksuj na gładki krem dodając 100 g sera topionego śmietankowego.
  10. Gęsty krem serwuj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  11. Do młynka możesz włożyć kilka suszonych podgrzybków i zmielić na puder.
  12. Posyp nim wierzch gorącego kremu.

ZUPA GRZYBOWA z podgrzybkami
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu