Krem waniliowy z kluskami i malinami

Składniki

  • “Leniwe kluski” Proste Historie 450 g,
  • 3 żółtka jaj,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 garść świeżych lub rozmrożonych malin,
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • ok. 200 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania

  1. Utrzyj na biało mikserem 3 żółtka z 4 łyżkami cukru.
  2. Zagotuj 150 ml mleka z przeciętą laską wanilii lub 1 płaską łyżeczką cukru waniliowego.
  3. Ciepłe mleko wlej do żółtek i ukręć.
  4. Do 200 ml słodkiej śmietanki 36% wsyp 1 łyżkę płaską mąki i dobrze rozmieszaj.
  5. Zagrzej kolejne 150 ml mleka , do wrzącego wlej rozkłóconą z mąką śmietankę i na małym ogniu podgrzewaj, mieszaj do momentu gdy zacznie gęstnieć.
  6. Połącz z mlekiem z żółtkami, 1 łyżką masła, następnie dobrze zmiksuj.
  7. Ugotuj opakowanie klusek leniwych Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  8. Podgrzej krem, wyłóż na talerz, dodaj gorące, odcedzone kluski i posyp garścią świeżych lub rozmrożonych malin.

LENIWE kluski
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
    Sezon

    Dopełnij to danie

    Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

    Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu