Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami to danie zdrowe i pożywne, a przy tym bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Bukiet 9 warzyw dostarczy niezbędnych witamin i antyoksydantów, zaś kasza kuskus dopełni całość porcją węglowodanów zapewniających organizmowi odpowiedni poziom energii. Danie na długi czas zapewnia uczucie sytości, a przy tym jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Można podawać je jako przekąskę na zimno lub jako samodzielne danie na ciepło. Kuskus z bukietem 9 warzyw serwowany na ciepło dobrze sprawdzi się też jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Potrawa dzięki przyprawom ma wyrazisty smak i wyśmienicie nadaje się jako dodatek podawany podczas rodzinnego obiadu, jak i w trakcie kolacji we dwoje.
Składniki
- “Bukiet 9 warzyw” Proste Historie 450 g,
- 200 g kaszy kuskus,
- 2,5 szklanki bulionu,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 zgnieciony ząbek czosnku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 cytryna,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 1 łyżka posiekanej mięty.
Sposób przygotowania
- Przygotuj kuskus. Opakowanie 200 g przesyp do szerokiego, płaskiego naczynia i polej ½ szklanki gorącego bulionu.
- Wymieszaj, rozprowadź na płaską warstwę i odstaw do napęcznienia.
- Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i 1 płaską łyżeczkę cukru.
- Wsyp zamrożoną mieszankę 450 g warzyw Proste Historie i smaż przez 10 – 12 minut.
- Podczas smażenia dwa razy podlej przypiekające się warzywa 100 ml bulionu.
- Jędrne warzywa dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z 1 cytryny.
- Wymieszaj delikatnie z kuksusem, 3 łyżkami posiekanej natki i 1 łyżką posiekanej mięty.
- Serwuj bez podgrzewania, lekko ciepłe do mięs z sosem typu gulasz.