Orientalna zupa słodko-kwaśna

Składniki

  • “Zupa pomidorowa z ryżem” Proste Historie,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 łyżka wina ryżowego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 l wody,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 2 dymki pokrojone ze szczypiorem,
  • 1/2 łyżeczki mieszanki 5 smaków,
  • sos sojowy.

Sposób przygotowania

  1. Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
  2. Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  3. Odstaw sos.
  4. Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną “Zupę pomidorową” Proste Historie.
  5. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego.
  6. Gotuj przez 12 minut.
  7. W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej.
  8. Wrzuć kawałki kurczaka ,1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem.
  9. Obsmaż krótko z wszystkich stron i przerzuć do zupy.
  10. Dopraw ½ łyżeczki mieszanki 5 smaków, sosem sojowym.
  11. W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy.
  12. Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.

ZUPA POMIDOROWA z ryżem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu