Proste Historie
Proste Historie

Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
zupa zupa
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przepuść przez maszynkę do mięsa 250 g łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku i 1 cebulę. Dopraw jedną płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką suszonej łagodnej papryki i 1 płaską łyżeczką kminu rzymskiego. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i smaż przez 5 minut na dużym ogniu, rozdzielając od siebie powstające zbite kawałki. Dodaj opakowanie zamrożonej "Zupy węgierskiej" Proste Historie, podlej 1,5 szklanki mięsnego bulionu i posól. Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Dodaj 1 łyżkę słodkiej papryki, 4 obrane, posiekane pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podduś na gęsty warzywno – mięsny sos. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstaw do nabrania smaku. Obierz 1,5 kg jednakowych wielkością ziemniaków i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do miski, dodaj 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Podsmaż ziemniaczki, podawaj je na gotowym sosie węgierskim.

 

Facebook
Youtube