Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje? Pieczone ziemniaki z węgierskim sosem ułatwią zadanie. Dzięki mrożonym warzywom z Zupy węgierskiej Proste Historie przygotowanie warzywno-mięsnego sosu będzie banalnie łatwe, a ziemniaki wystarczy obrać, pokroić i zapiec. Na przygotowanie danie potrzebujemy około godziny, ale nie jest ono pracochłonne, więc w międzyczasie można zająć się także innymi sprawami, takimi chociażby jak udekorowanie stołu, jeśli pieczone ziemniaki z węgierskim sosem mają być zaserwowane na proszony obiad czy romantyczne spotkanie. Danie jest dość sycące i może wzbudzić niepokój u osób skrupulatnie liczących kalorie, ale za to wrażenia smakowe są niezapomniane.

Składniki

  • “Zupa węgierska pikantna” Proste Historie,
  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 4 obrane posiekane pomidory,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 kg jednakowych wielkością ziemniaków,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej łagodnej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki mięsnego bulionu,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przepuść przez maszynkę do mięsa 250 g łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku i 1 cebulę.
  2. Dopraw jedną płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką suszonej łagodnej papryki i 1 płaską łyżeczką kminu rzymskiego.
  3. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, wrzuć mięso i smaż przez 5 minut na dużym ogniu, rozdzielając od siebie powstające zbite kawałki.
  4. Dodaj opakowanie zamrożonej “Zupy węgierskiej” Proste Historie, podlej 1,5 szklanki mięsnego bulionu i posól.
  5. Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Dodaj 1 łyżkę słodkiej papryki, 4 obrane, posiekane pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  6. Podduś na gęsty warzywno – mięsny sos.
  7. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
  8. Odstaw do nabrania smaku.
  9. Obierz 1,5 kg jednakowych wielkością ziemniaków i pokrój na ćwiartki.
  10. Wrzuć do miski, dodaj 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj.
  11. Podsmaż ziemniaczki, podawaj je na gotowym sosie węgierskim.

 

ZUPA WĘGIERSKA pikantna
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu