Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem

Pierogi ruskie z prażoną cebulką i boczkiem to danie zarówno dla wykwintnych smakoszy tradycyjnych polskich dań, jak i amatorów pożywnej i aromatycznej kuchni regionalnej. Dania gotowe od Prostych Historii są łatwe w przygotowaniu, zajmuje to też niewiele czasu – w przypadku pierogów ruskich z prażoną cebulką i boczkiem wystarcza około 30 minut. Posiłek nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale i jeszcze lepiej smakuje. Pierogi ruskie można serwować zarówno na rodzinny lub świąteczny obiad, jak i jako drobną przekąskę dla najbliższych. Jedno nie ulega wątpliwości – danie to z pewnością zadowoli nawet najwybredniejsze kubki smakowe.

Składniki

  • 150 g wędzonego sparzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • olej słonecznikowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • pierogi ruskie Proste Historie.

Sposób przygotowania

  1. 150 g wędzonego sparzonego boczku przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na chrupiąco ze wszystkich stron przez 7 minut.
  3. Bardzo drobno posiekaj 2 średnie cebule. Rozgrzej w garnku 2 cm warstwę oleju słonecznikowego i wrzuć osuszoną papierem cebulę. Praż na średnim ogniu dopóki nie będzie rumiana i chrupiąca. Przecedź na sitku zachowując olej.
  4. Drobno posiekaj pęczek natki pietruszki. Wymieszaj ostudzony boczek, cebulę i natkę.
  5. Ugotuj pierogi Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zrumień je na kilku łyżkach cebulowego oleju.
  6. Pierogi podane na talerzu posyp chrupiącą mieszanką oraz świeżo mielonym pieprzem.

PIEROGI ruskie
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu