Pierogi serowe z truskawkowym trio

Pierogi serowe z truskawkowym trio to świetny sposób na urozmaicenie jednego z tradycyjnych polskich dań serwowanych na słodko. Dodanie sosu i plastrów owoców zajmuje zaledwie chwilę, pozwala jednak na stworzenie jedynej w swoim rodzaju kompozycji, która z pewnością wzbogaci również walory smakowe. Przygotowanie pierogów serowych z truskawkowych trio od Prostych Historii nie powinno trwać dłużej niż 30 minut, dlatego też posiłek ten można podawać jako danie główne lub drobną przekąskę. W każdym przypadku gwarantowane są jednak zjawiskowe doznania smakowe. Pierogi serowe świetnie sprawdzą się także jako codzienny obiad, którego przygotowanie nie będzie czasochłonne.

Składniki

  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 g mrożonych truskawek,
  • 1/2 cytryny,
  • pierogi serowo-truskawkowe Proste Historie,
  • świeże truskawki,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania

  1. W garnuszku podgrzej 2 czubate łyżki cukru z 6 łyżkami wody. 2.
  2. Gdy tylko cukier się rozpuści dodaj 200 g mrożonych truskawek i sok z ½ cytryny. Trzymaj na ogniu 5 minut.
  3. Zmiksuj całość i przetrzyj przez sito, następnie ostudź.
  4. Pierogi Proste Historie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Gorące polej zimnym sosem i posyp plasterkami świeżych truskawek. Dodatkowo oprósz cukrem pudrem sypanym z sitka.

Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon