Proste Historie
Proste Historie

Smażona chałka z budyniowym sosem z owocami leśnymi

Drukuj
na różne okazjena różne okazje
 deser deser
60 minut 60 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do 250 ml tłustego mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z 4 żółtek i 30 g cukru pudru ukręcany kogel mogiel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie  pilnujemy gęstniejącego kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych "Owoców lasów i sadów" Proste Historie. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos. Na maśle smażymy 4 kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

Facebook
Youtube