Szpinakowa zapiekanka z łazankami

Składniki

  • “Zupa królewska ze szpinakiem” Proste Historie,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 150 ml warzywnego bulionu,
  • 150 g sera typu feta lub niebieskiego pleśniowego,
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól,
  • 3/4 szklanki tłustego mleka,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 płaska łyżka miodu,
  • 100 ml tłustej śmietany,
  • 300 g łazanek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g startego ostrego żółtego sera.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa Proste Historie przesmaż bez rozmrażania na 3 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku.
  2. Podlej 150 ml warzywnego bulionu i wkrusz 150 g sera typu feta lub niebieskiego pleśniowego.
  3. Duś całośc przez 3 minuty na dużym ogniu, dodając sól, startą gałkę i ½ łyżeczki oregano.
  4. Dodaj 1 łyżkę płaską miodu i 100 ml tłustej śmietany.
  5. W osolonej wodzie podgotuj na półtwardo 300 g łazanek.
  6. Przelej na sicie zimną wodą i osusz.
  7. W naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem wyłóż połowę makaronu, na nim ułóż połowę warzyw.
  8. Teraz ułóż resztę łazanek i resztę farszu.
  9. Zalej wszystko sosem serowym.
  10. W garnuszku rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżkę mąki.
  11. Zamieszaj na ogniu i dodaj ¾ szklanki tłustego mleka.
  12. Zagotuj, dosyp 100 g startego ostrego żółtego sera i zmiksuj.
  13. Dopraw na słoność i wylej na zapiekankę.
  14. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C.

ZUPA KRÓLEWSKA ze szpinakiem
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu