Proste Historie
Proste Historie

Zapiekanka chłopska z pieca

Drukuj
rodzinny obiad rodzinny obiad
danie główne danie główne
45 minut 45 minut
wielosezonowewielosezonowe
Poprzedni Następny
Składniki

3 łyżki oleju

3 posiekane ząbki czosnku

350 g mielonego mięsa wieprzowego

150 ml soku pomidorowego

200 g twardego, ostrego sera

1 łyżeczka bułki tartej

 

 




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku i 350 g mielonego mięsa wieprzowego. Smaż mięso przez 7 minut tak, aby porozdzielało się na przysmażone, drobne kawałki. Mięso dopraw solą, przyprawą z majerankiem wyjętą z zupy i 150 ml soku pomidorowego. Ugotuj Kartoflankę kociewską z golcami Proste Historie w 800 ml wody. Ugotowane golce wyjmij z zupy. Dodaj przesmażone mięso do zupy, wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty. Rozłóż w dużych kokilkach do zapiekania golce i pozostałą część zupy z mięsem. Na drobnych oczkach zetrzyj 200 g twardego, ostrego sera. Ser wymieszaj z 1 łyżeczką bułki tartej i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Posyp wierzch kokilków dużą ilością sera, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz przez 10 – 12 minut. Smacznego!

Facebook
Youtube