Zupa jarzynowa z klopsami i szczypiorkiem

Składniki

  • “Zupa jarzynowa” Proste Historie,
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 mała cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 czubata łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku.

Sposób przygotowania

  1. 350 g mielonego mięsa wieprzowego wymieszaj z 1 jajkiem, 2 łyżeczkami bułki tartej, 1 łyżka mąki, drobno posiekaną 1 małą cebulą i 1 łyżką posiekanego szczypiorku.
  2. Dopraw solą, pieprzem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego i obsmaż kotlety na złoto ze wszystkich stron.
  4. Odstaw.
  5. Przygotuj “Zupę jarzynową” Proste Historie zgodnie z przepisem.
  6. Dodaj klopsy i dodatkowe 200 ml bulionu.
  7. Pozostaw na 8 minut na ogniu.
  8. 100 ml śmietany wymieszaj z 1 czubatą łyżeczką mąki, 1 łyżką musztardy Dijon i 2 łyżkami posiekanego drobnego szczypiorku.
  9. Dodaj do zupy, delikatnie wymieszaj, zagotuj i wyłącz.
  10. Zupę serwujemy najlepiej z chrupiącym pieczywem.

ZUPA JARZYNOWA
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu