Zupa serowa z wytrawną kruszonką

Składniki

  • “Zupa krem z żółtych warzyw” Proste Historie,
  • 1,2 l wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g ostrego sera typu grujer, morski lub emmentaler,
  • 200 ml mleka,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 1 cytryna,
  • gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz i cukier,
  • 80 g twardego sera typu parmezan, dziugas lub pamegiano,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki.

Sposób przygotowania

  1. Do gotującej się 1,2l wody dodaj zamrożoną mieszankę żółtych warzyw.
  2. Dodaj 1 łyżkę masła, dopraw solą i cukrem.
  3. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
  4. Zetrzyj na drobnych oczkach 100 g ostrego sera typu grujer , morski lub emmentaler.
  5. Podgrzej 200 ml mleka, dodaj ser i całość wlej do warzyw.
  6. Zmiksuj natychmiast.
  7. Dodaj 1 płaską łyżeczkę oregano i sok z 1 cytryny.
  8. Dopraw gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Serwuj posypane kruszonymi chipsami z sera.
  10. Na pył zetrzyj 80 g twardego ,wysuszonego sera typu parmezan, dziugas, pamegiano.
  11. Dodaj ½ łyżeczki ostrej papryki i na teflonowej, rozgrzanej i suchej patelni wysypuj cienkie placki z sera.
  12. Zrumienione placki delikatnie odkładaj na talerz podważając je drewniana łopatką.
  13. Wystudzone chipsy możesz pokruszyć na wierzch zupy nalanej do talerza lub podać w całości.

ZUPA KREM z żółtych warzyw
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu