Okoliczności
      Rodzaj posiłku
        Czas przygotowania
          Sezon

          Pierogi po kociewsku z kiełbasą kociewską

          Opis

          Bory, zamki, piękne jeziora… Kociewie to niezwykły region, który warto odkrywać na wiele sposobów. Co powiesz na małą podróż kulinarną, inspirowaną lokalną kuchnią? Propozycja na dziś: pierogi z kiełbasą kociewską!

          Produkt głęboko mrożony.

          Składniki: ciasto pierogowe: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól; nadzienie: kiełbasa wieprzowa kociewska (58%) (mięso wieprzowe, woda, sól, maltodekstryna, glukoza, przyprawy (zawierają gorczycę), ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; regulator kwasowości: octany sodu; kultury bakterii), podgrzybek brunatny (18%), pieczarki (18%), musztarda (4%)(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkumina), błonnik pszenny.
          Produkt może zawierać mleko, soję i seler. Zawartość nadzienia: 40%
          Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 200 g % RWS*
          na porcję
          Wartość energetyczna 875 kJ / 209 kcal 1750 kJ / 418 kcal 21%
          Tłuszcz 6,3 g 13 g 19%
          w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g 5 g 25%
          Węglowodany 29 g 58 g 32%
          w tym cukry 0,6 g 1,2 g 1%
          Białko 8 g 16 g 32%
          Sól 0,72 g 1,4 g 23%

          * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
          Opakowanie 400 g zawiera 2 sugerowane porcje produktu.

          1 Zamrożone pierogi wyjmij z opakowania i wrzuć do około 3 litrów wrzącej, osolonej wody.
          2 Następnie pierogi delikatnie przemieszaj, aby nie przylegały do dna. Od chwili kiedy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je na wolnym ogniu przez około 10-12 minut.
          3 Ugotowane pierogi wyjmij z wody i podaj je tak, jak lubisz. Udekoruj je gałązką świeżego majeranku.

          Produkty powiązane