Tłuczone pyry na masełku ze szpinakiem, czosnkiem i śmietaną

Składniki

  • “Tłuczone pyry na maśle” Proste Historie
  • Olej słonecznikowy – 4 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 cytryna (lub skórka z cytryny)
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • sól, pieprz, przyprawy

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju słonecznikowego.
  2. Dodaj 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wrzuć 200g świeżych liści szpinaku.
  3. Dopraw solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki otartej skórki ze sparzonej cytryny. Smaż przez 3 minuty.
  4. Przygotuj tłuczone pyry na maśle Proste Historie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Gorące energicznie wymieszaj z ciepłym szpinakiem i 4 łyżkami śmietanki 36%.
  6. Gotowe puree ziemniaczane może stanowić idealny i zdrowy dodatek np. do smażonego jajka lub dań głównych z mięsem.

Tłoczone pyry na maśle 400 g Proste Historie
Okoliczności
Rodzaj posiłku
Czas przygotowania
Sezon

Dopełnij to danie

Stwórz z nami 3-daniowy obiad!

Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu